Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småfåglarna har det svårt

Annons

I fjol arrangerade Svenska ornitologiska föreningen för första gången en nationell kartläggning av övervintrande fåglar i och kring landets trädgårdar.

- Totalt deltog 10 000 i fågelräkningen. Från Ystad till Haparanda. Väldigt många av observationerna gjordes i Dalarna. I år hoppas vi på ännu fler deltagare, säger Staffan Müller - som är projektets ansvarige och initiativtagare.

Tanken med satsningen är att se hur det står till med fåglarna i vår närhet. Målet är att rädda fåglarna från utrotning.

- Klart är att jordbrukets och skogens fåglar minskar på grund av förändrade livsbetingelser. Man kan säga att det städas för mycket i skogarna i dag. Fåglar som hackspett, mesar och järpar har minskat kraftigt. Vi räknar med att mesarna minskat med 80 till 90 procent. Talgoxen behöver exempelvis stödutfodring för att överleva. Från att ha varit en allmän skogsfågel har den blivit en trädgårdsfågel, om några år riskerar den att endast förekomma som bur-fågel, säger Müller.

Andra arter har gynnats av dagens naturvård. Det gäller hyggesälskande arter som slaguggla, gråspett och spillkråka.

- Allt är alltså inte bara negativt. Med denna fågelräkning vill vi med allmän- hetens hjälp se alla tendenser klarare. Förhoppningsvis kan det leda till kunskaper om hur det går att rädda hotade fåglar. Ju fler år vi håller på desto bättre blir underlaget, säger Müller.

Årets fågelräkning pågår mellan den 26 och 29 janu-ari.

-Alla observationer skickas vidare till Svenska ornitologiska föreningen på Öland. Där räknas alla observationer. I mars räknar vi med att kunna presentera resultatet. Redan nu kan jag meddela att vi fått observationer om att trastar setts i länet. Några av dem har stannat beroende på den inledningsvis milda vintern, säger han.

Ornitologerna uppmanar privatpersoner att stödutfodra mer.

- Det vore synd om de arter som har det svårt försvann. Stödutfodring kan hjälpa. Sedan behövs även kraftiga statliga åtgärder i form av skyddade områden och bevarande av gammal skog, säger Staffan Müller.

Fotnot: Sista chansen att delta i fågelräkningen är i dag. För mer information om observationsrapporter besök hemsidan: www.sofnet.org.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons