Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småbarnsmamma anmäler läkare

Annons

Albin hade oturen att bli sjuk på söndagar, när vårdcentralen i Orsa är stängd. Alternativet är då att få en tid hos Mora vårdcentral.

- Vid första besöket var Albin väldigt hostig, rosslade och hade hög feber. Han tog sig också åt örat, berättar mamma Anna.

- Trots att jag bad om det, brydde sig läkaren inte om att titta i hans öra. Vi blev istället hemskickade med hostmedicin och orden "så här pigga barn kan inte ha öroninflammation".

Albin blev inte bättre och dagen efter åkte Anna och Albin ner till barnavårdscentralen i Orsa.

- Där konstaterade de att han hade öroninflammation och ordinerades penicillin. Han åt upp kuren och blev bra.

Tyvärr tog öroninflammationen om ett par veckor senare. Också den här gången på en söndag.

- Jag förstod genast vad det var frågan om. Han hade haft väldigt ont hela natten och jag hade gett honom Alvedon var fjärde timme. När jag på söndagen ringde sjukvårdsupplysningen fick vi en ny tid på Mora vårdcentral. Nu var det en annan läkare som hade jour. Denne gjorde den snabbaste undersökning jag skådat och gav bedömningen: "Det ser fint ut. Ge honom Alvedon och Nezeril så blir det bra".

På måndagen kontaktade Anna på nytt barnavårdscentralen i Orsa. Läkaren där konstaterade att Albin hade öroninflammation i samma öra som tidigare, fast kraftigare.

Han ordinerades en starkare dos penicillin och fick en ny tid för kontroll om det gula och kletiga i örat försvunnit.

Anna Kalleberg har reagerat kraftigt över den nonchalens hon anser att läkarna vid Mora vårdcentral visat både henne och Albin.

- Så här små barn kan inte försvara sig eller göra sig hörda utan det är upp till oss föräldrar att vara deras röst. Det sägs också att det är mammorna som känner sitt barn bäst, men vad betyder det när man inte får någon hjälp.

- Vad hade hänt om jag varit förstagångsmamma och litat på vad läkaren? Vad hade hänt om jag godtagit bedömningarna i Mora? Hade Albins hörsel skadats? Nu resulterade det här i täta kontroller av Albins öron i framtiden. Det är jag mycket ledsen över. En sådan här sjukvård ska vi inte behöva ha år 2006.

Anna Kalleberg har även kontaktat verksamhetschefen Zigge Freijs, Mora vårdcentral, som brevledes djupt beklagat hur Anna Kalleberg och Albin blivit bemötta. Han skriver också att han ska ta upp ärendet med berörda läkare.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons