Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småaktigt eller tryggt?

Annons

- Det kan tyckas småaktigt men det är detaljplanen som gäller och den ska följas. I den står det till exempel hur högt man får bygga, var man får bygga och hur stort man får bygga.

- Det handlar om trygghet för dem som bor i ett område och som kanske flyttade hit för 20 år sedan.

- De ska veta vilka förutsättningar som gäller för byggnationer i området, säger stadsarkitekten Göran O. Sundell.

Detaljplanen för delar av Nyponstigen säger att taken på husen ska vara bruna.

- Familjen som tänker bygga här vill ha svart tak men det strider för mycket mot detaljplanen. Därför sade vi nej till ansökan, säger Sundell och byggnadsnämndens ordförande Lars Helsing (s).

Bland grannar till nybyggarna på Nyponstigen 36 är man inte överraskade över det beslut byggpolitikerna tog i onsdags.

- När vi byggde huset 1991 ville vi ha svarta tegelpannor. Huset kom på plats men vi tvingades byta till brunt tak, berättar en av de boende i området.

- Vi köpte huset av Sävsjöhus och det var ju dåligt av deras representant att inte ta reda på vilka takfärger som var tillåtna här.

Kvinnan säger att det nog är bra om det är enhetligt byggt i ett område. Samtidigt så anser hon att viss frihet borde tillåtas.

- Jag skulle inte bry mig om någon målade sitt hus lila eller vilken annan färg som helst. Det skulle inte ha gjort mig något om våra nya grannar fått lägga på ett svart tak.

Men byggnadsnämnden är näst intill obeveklig i frågor av det här slaget. Vid onsdagens möte behandlades ytterligare två ärenden gällande fastighetsägare på Knutsbo som vill göra byggnationer som inte stämmer överens med detaljplanen.

I det ena fallet, vid Lavendelstigen, gäller det tillbyggnad med en altan på 17 kvadratmeter, tillbyggnad av ett garage med 13 kvadratmeter samt sadeltak på garaget.

- Delar av garagetillbyggnaden strider mot planen eftersom den placeras på mark som inte får bebyggas. Visst kan det verka lite futtigt att säga nej till detta men vi måste också titta på konsekvenserna av våra beslut. Tänk om vi säger ja och det sedan kommer 200 ansökningar om byggnationer som strider mot plan, resonerar Sundell.

- I det här fallet så är syftet med detaljplanen att skapa luftighet i området. Nya byggnationer kan skymma sikten för andra boende, konstaterar Lars Helsing.

Av samma anledning, luftigheten mellan husen, blev det också avslag på ansökan om byggande av carport/förråd/vedupplag vid Olvonstigen. Det hjälpte inte att närmaste grannen gav sitt tillstånd.

- Vad grannarna säger är bara vägledande när byggnadsnämnden fattar beslut. I det här fallet har fastighetsägaren möjlighet att bygga på egen mark och på ett sätt som inte strider mot plan, påpekar Göran O. Sundell.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons