Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små turistorter bildar nätverk

Annons

Malungs kommun har tagit initiativ till att starta ett nätverk mellan turistkommunerna inom de små kommunernas samarbetsorganisation, Småkom.

- Småkoms styrelse har nappat på vår idé och tillsatt en grupp, säger Lena Olsson (v), som tillsammans med Johnny Skottheim (s) är Malungs representanter i Småkom.

Malung vill att Småkom ska driva frågan hur de små kommunerna med stor turism ska klara av att finansiera sina skyldigheter att ordna till exempel barnomsorg, hemtjänst och räddningstjänst åt en befolkning som är betydligt större än kommunernas eget befolkningsunderlag.

- I Malungs kommun ligger Sälen, som är norra Europas största vintersportort. Vi har en stor vinterturism och en ökande sommarturism. Det är en mycket viktig och positiv näring för kommunen, men den medför också problem:

3 Dyr räddningstjänst på grund av omfattande fritidsbebyggelse och stora turistanläggningar.

3 Krav på barnomsorg från personal som inte är folkbokförd i kommunen och därmed inte betalar någon skatt i Malung.

3 Semesterfirare som är beroende av hemtjänst kan kräva hemtjänstservice av vistelsekommunen.

3 Höga kostnader för utbyggnad av vatten och avloppsanläggningar, som inte betalar sig förrän på lång sikt.

- Vi vill naturligtvis att alla ska få sin barnomsorg och att människor som behöver hemtjänst också ska kunna åka på fjällsemester. Men det är ytterst svårt att planera och finansiera insatserna, menar Olsson.

Eftersom det finns fler småkommuner med samma problem vill Malung nu att man tillsammans ska arbeta för att lyfta fram de här problemen och få upp dem på riksnivå.

Malungs kommun har tidigare agerat utan framgång för att kunna få sin del av inkomstskatten från säsongsarbetarna i fjällen och för att få säsongsanställda att skattskriva sig i kommunen.

På en del håll i Europa finns modellen med en särskild turistskatt där man tar ut en mindre avgift på varje turistövernattning.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons