Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små rutor för fingerfärdiga

Annons

- Det är lättsamt för armarna. Det blir inte så tungt med bara små stycken på strump- stickor, säger Allgerd Måg och visar en vacker väst stickad i små rutor med 29 maskor.

Det är hon som importerat dominostickningen till norra delen av Falu kommun. Allgerd beställde hem en bok av Vivian Høxbro, som själv lärde sig konsten i Tyskland 1993. Tekniken går ut på att man tar upp maskor och stickar ihop i små stycken där det passar, som brickor i ett dominospel.

I IOGT-NTO-lokalen i Linghed arbetar 13 kvinnor flitigt med strumpstickorna. Med alla närvarande är de 15 från Enviken, Övertänger, Linghed och Danholn. De började som en studiecirkel förra läsåret med mattflätning som huvudtema. Förra terminen blev det pärlmuddar med glittrande mönster och i år är det alltså dominorutor som dominerar tisdageftermiddagarna.

Träffarna har övergått från studiecirkel till kamratcirkel.

- Det är en sådan gemenskap, det ger en kick att se fram emot det här, säger Birgit Hansson. Vi pratar intensivt i början när vi träffas, men det blir tystare när vi börjar arbeta. Och sedan blir det slut alldeles för snart, ibland har vi väl inte så bråttom hem, även om några har karlar hemma som väntar på mat.

- Nästa termin kanske vi ska knyppla, förkunnar Allgerd Måg, men det gör hon uppenbarligen bara för att retas, för hon blir utbuad av hela gänget. Pillande med skira spetsar är inget för kamratcirkeln i Linghed.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons