Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluttankat

Annons

1961 öppnade dåvarande ägaren Tore Frost en bensinmack i korsningen Köpmangatan-Strandgatan i Mora, då med namnet Caltex.

Nisse Tällberg var med redan från början medan Gunnar Rombin kom dit 1963 efter att ha varit stationerad vid en annan bensinstation.

- 1966 övertog jag och Gunnar macken, berättar Nisse.

Macken bytte snart också namn, först till Texaco och därefter till Preem som det heter i dag. Nisse Tällberg och Gunnar Rombin ser i dag tillbaka på de närmare fyrtio åren vid macken med ett leende på läpparna.

- Vi är kanske tokiga i huvudet som har varit här så länge, säger Nisse och skrattar, men Gunnar försvarar dem.

- Det är en social grej. Vi har en otroligt bra kundkrets och många kommer hit för att ta en fika eller bara prata, berättar Gunnar.

Det är också kunderna som de båda blivande pensionärerna kommer att sakna mest.

- Många är förtvivlade att vi slutar. En del kan inte tanka bilen själva utan det har vi gjort åt dem, berättar Nisse.

Servicen vid Preem har blivit unik. Nisse och Gunnar har sagt nej till försäljning av livsmedel för att i stället kunna hjälpa kunderna med service som att tanka, byta torkarblad eller utföra reparationer.

- Vi tycker det är viktigare att kunna hjälpa till med bilen än att kunna erbjuda en varmkorv, säger Nisse.

Att de ibland kan ha blivit utnyttjade bjuder de på.

- En kvinna kom in för att hennes tanklock hade fryst. Jag hjälpte henne få upp det med en varmluftpistol. Eftersom jag ändå var ute erbjöd jag mig att hjälpa henne tanka men då skulle hon göra det på ett annat ställe, berättar Nisse.

När Nisse och Gunnar nu tackar för sig, och övergår till att fördriva tiden med jakt och fiske, stänger Preem verkstaden.

- Pumparna blir kvar ett tag men endast med självbetjäning, berättar Gunnar

Av den gamla hederliga macken, dit folk kom för att få hjälp att tanka, umgås eller bara säga hej, återstår snart bara minnen.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons