Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutskjutet i årets björnjakt

Annons

Jakten gick rekordsnabbt. På 18 dagar fälldes 18 björnar. I fjol fälldes 15 björnar på 20 dagar och året innan tog det nästan 50 dagar innan den kvoten var fylld. Även i år koncentrerades jakten till de norra delarna av länet. I Bergslagen och Västerdalarna fälldes inte en enda björn. I Falun sköts en björn norr om Linghed. Sex av björnarna sköts i Rättviks kommun, fem i Älvdalen, fyra i Orsa och två i Mora.

Det har gått rekordfort och smärtfritt. Men det är ju gott om björn också, säger Anders Andersols, viltvårdarehos Jägareförbundet.

-Det har gått problemfritt och det är inga skadeskjutningar som inte är åtgärda. Jägarkåren har skött det här bra, är hans betyg.

I år blev det sex björnar skjutna i Rättvik.

Det är roligt att det sprider ut sig lite så att det inte blir bara i Mora, Orsa och Älvdalen som det skjuts björn. Men det är synd att det inte blev någon fler än den i Linghed i Falun och ingen i Västerdalarna.

- Det är en nackdel med en gemensam tilldelning. Det vore nog bra med en tilldelning där man hade någon månad på sig i övriga delar av länet också, tycker han.

- Det är värdefullt att det blivit en beskattning i Rättviks kommun. Det är bra det, säger kommissarie Roland Axelsson, polisens representant i Björnakuten.

Av de 40-talet uppdrag med att stöta bort närgångna björnar i byarna som polisen haft hittills under året så är det en klar övervikt inom Rättviks kommun.

Det var en orsak till att polisen begärde en riktad jakt i år. En begäran som avslogs av Naturvårdsverket.

Polisen vill ha en indelning av jakten i olika områden i länet så man kan styra avskjutningen.

- Det är värdefullt att de naturligt skygga björnarna har en chansa att klara sig och att det blir en större beskattning av soptunnenallarna, säger han.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons