Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutsålt i Folkets hus

Annons

Företagarna och köpmännen i Ludvika har angripit kommunledningen för att de ger osund konkurrens i fallet Räfsnäs, Stopet i Grängesberg, servering i Folkets hus och knallarna som hyrt festsalen och sålt kläder.

Kommunalrådet Roger Stål, moderaten Bengt Andersson och bopartisten Kurt Josefsson är alla eniga om att det beslut som fattades 1997 om förbud av försäljning i Foajén också gäller hela Folkets hus.

- Uppenbarligen har vi bara fattat ett beslut om foajén i fullmäktige men andemeningen är också festsalen inte ska hyras ut för kommersiella ändamål. Vi får väl fatta ett nytt beslut om man inte förstått andemeningen, säger Stål.

Roger Stål tycker att det är en svår avvägning när man vill hitta entreprenörer som ska driva verksamhet i kommunens lokaler som Rafael Baena i Räfsnäs och Världshuset Stopet i Grängesberg.

- Formellt har vi agerat korrekt med anbud och allt. I slutänden blir det alltid en prisfråga och vi har bedömt avtalet som acceptabelt ur kommunens synvinkel. Reparerar man fastigheter så är det inte alltid säkert att man kan ta ut allt på hyran om man vill lägga ut verksamheten. Jag har förståelse för synpunkten att vi borde få in mer i hyra.

- Men alternativet hade varit att avstå entreprenad, köket hade vi ändå fått fixa till i Räfsnäs, säger Stål som inte tar påståendet på allvar om att ett par arbetstillfällen gått om intet på grund av Räfsnäsetableringen.

Bengt Andersson ser inte heller han några formella fel:

- Stopets hyresavtrappning har upphört så de hyr på marknadsmässiga villkor. Men det hade varit bättre att kommunen hade sålt både Räfsnäs och Världshuset. Det vill vi moderater, säger Bengt Andersson.

Inte heller kritiken mot att en entreprenör fått avtalet om servering i Folkets hus får gehör i kommunledningen.

- Jag har inte satt mig in i hur kultur- och fritid tänkt. Men har man en anläggning med ett kök som i Folkets hus tror jag nog att en leverantör vill ta ansvar för rubbet, säger Stål.

Bengt Andersson påpekar att avtalet också kommer att omförhandlas med jämna mellanrum.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons