Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutlekt på rasområdet

Annons

Efter larmet i NLT om att de farliga miljöerna på det så kallade rasområdet i Grängesberg har blivit ett tillhåll för lekande barn har det spekulerats friskt i ansvarsfrågan.

Markägarens representant, företagaren Lars-Erik Andersson, hävdar att ansvaret för staketet och dess skick vilar på länsstyrelsen. Han säger sig ha skriftligt på den saken.

På Parkskolan fortsätter rektor Britt Marinder att i förebyggande syfte tala till barnen om riskerna med att leka på det inhägnade området. Klassråden och olika samverkansgrupper finns i beredskap.

Miljöchefen i Ludvika kommun, Bror Wallin, hävdar att det är markägaren som måste se till att staketet är intakt.

- Har de köpt markområdet har de också köpt på sig ansvaret för att stängsla och röja upp. Även bilvraken och allt annat som dumpats där är givetvis deras om det finns inom området. De lär väl ha sett vad de köpte, säger Wallin som låter förstå att det kan vara läge för en syn även ur miljösynpunkt.

- Men vad resultatet blir kan jag inte säga här och nu.

Lennart Sandgren på länsstyrelsens miljövårdsenhet hänvisade till Bergstaten där bergsingenjören och tillika platschefen Gunnar Svanfelt bollade ärendet vidare till Dalapolisen.

Där träffade vi Tony Åkerlund som visade sig vara rätte personen i sammanhanget.

- Det åligger oss att verkställa en utredning och höra markägaren. Sedan överlämnar vi ärendet till länsstyrelsen med yttrande och förslag till åtgärd, bekräftade han.

Trots att det låter omständligt och tidsödande lovade Åkerlund att åtgärder kommer att vidtas så snart som möjligt, kanske redan denna vecka.

- Vi har ett avtal med en grupp från arbetsmarknadsenheten i Borlänge och de har hållit på med stängslingar i många år. Det är förresten inte så länge sedan de gjorde en insats i Grängesberg. Då lagade de ett hål i staketet ganska omgående.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons