Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet för jordgubbsodlingen

Annons

Miljö- och hälsoskyddskontoret drar från och med nästa sommar in samtliga tillstånd för besprutning av jorgubbar vid Boggasåkrarna som ligger inom ett vattenskyddsområde. Företaget Orsagubbar tvingas i och med beslutet lägga ner verksamheten.

Enligt Håkan Persson, jordgubbsodlare, måste man bespruta jordgubbarna då de annars angrips av mögel. För två år sedan fick Orsagubbar tillstånd av kommunen att använda gråmögels- och mjöldaggspreparat, båda godkända enligt kemikalieinspektionen. Tillståndet går ut efter sommaren.

Men miljö- och hälsoskyddskontoret i Orsa har nu beslutat att inte ge tillstånd till någon bekämpning från och med nästa sommar.

-De har rätt att bespruta i år enligt det gamla tillståndet med godkända medel, men de har inget tillstånd för kommande år, säger kommun.

Enligt Nils-Göran Johansson, miljöchef i Orsa, grundas belutet på rapporter från andra kommuner där vattnet blivit förgiftat av bekämpningspreparaten, trots att de är godkända. En expert på området, en geohydrolog, har kallats in. Men några garantier för att vattnet inte blir förgiftat kunde inte ges.

Mer läsning

Annons