Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutbud om Brända tomten

Annons

Det blir kontentan av det senaste och av allt att döma det sista lånebudet från banken. Riksbyggens regionschef Jan Stange, Västerås, har träffat kommunalrådet Roger Stål, s, och diskuterat det nya läget.

- Vi har förhandlat med banken i ett halvårs tid och är nu framme vid vägs ände. Bollen ligger hos Roger Stål och kommunledningen i Ludvika och det är nu eller aldrig som gäller, säger Stange.

Han låter därmed förstå att det nu uppnådda förhandlingsresultatet är att betrakta som det definitiva och slutgiltiga.

- Det är inget skambud men kommunledningen vill undersöka hyresnivån för lokaler i Ludvika innan det kan bli något besked. Vi måste givetvis ta ut marknadshyror. Det är rimligt gentemot de övriga affärsidkarna i stan.

- Kommunledningen vill naturligtvis känna att man står rätt. Det handlar samtidigt om att bedöma vad de blivande hyresgästerna vill betala. Det går ju inte att dumpa den lokala hyresmarknaden, fortsätter regionschefen.

Enligt kommunens näringslivschef, Jan Björnehaag, finns ett stort intresse för de blivande lokalerna. Läget mitt i centrum bedöms som mycket attraktivt och kedjor i varierande branscher kan vara på väg att etablera sig i Ludvika.

- Men jag tänker inte nämna några namn. Det skulle vara förödande om vi började läcka, konstaterar Jan Björnehaag.

Den för närvarande kanske mest springande punkten i sammanhanget är omfattningen av den kommunala hyresgarantin. Enligt det tidigare beslutet ligger den på 900 kronor per kvadratmeter och år. Nu står det klart att den siffran inte längre är relevant.

- Beloppet måste bli väsentligt annorlunda, säger Stange.

- Det behöver inte dubbleras men så mycket kan jag säga att det handlar om ett antal hundralappar mer per kvadratmeter och år.

Om tre veckor ska kommunledningen ge besked till Riksbyggen. Svaret blir direkt avgörande för projektets framtid.

- Under tiden ska vi också kolla med entreprenörerna och förvissa oss om att de står fast vid de tidigare utlovade priserna. Det är ju ett år sedan vi gjorde upp.

Kommunalrådet Roger Stål meddelar att han för närvarande inte vill uttala sig för pressen i ärendet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons