Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutbetalat i skolan

Annons

Skolverket granskade kommunens barnomsorg, grund- och gymnasieskola i september 2004. Verkets rapport med beslut om åtgärder är klar. Senast den 8 september ska de brister inspektörerna upptäckt vara redovisade för Skolverket.

Överlag får Rättviks kommun beröm av Skolverket. Inspektörerna skriver inledningsvis i sin åtgärdsrapport att "Rättviks kommun har en väl fungerande verksamhet som i de flesta avseenden håller god kvalitet".

Vissa saker ska dock åtgärdas. Det handlar bland annat om att kommunen ska ordna undervisning i svenska som andraspråk för de elever som har annat modersmål än svenska. Elvernas utvecklingssamtal ska också förbättras. Elev- och föräldrainflytandet ska förstärkas.

En konkret kritik är att skolan i Rättvik inte varit avgiftsfri. Det säger skollagen, kapitel 4, att all undervisning ska vara.

Det inspektörerna bland annat slagit ned på i Rättvik är att föräldrar återkommande gånger har betalat pengar när barnen ska åka på skolresor.

- Så får det inte vara. Ringa avgifter vid enstaka tillfällen är acceptabla. Vi tänker fortsätta tillåta enstaka skolresor, men om det kostar får det endast innebära ringa belopp. Skolverket kan inte ge klara direktiv var nivån ligger, men 10-20 kronor kan betraktas som ringa, säger Kratz.

I dag är alla dyrare skolevenemang och resor i kommunen där föräldrar ska betala stoppade.

- Det handlar bland annat om resan som en skola (läs Rättviksskolan) gjort årligen till badhuset i Borlänge. Där fick föräldrarna betala inträdet, säger Lars Kratz.

Skolledningen har förståelse för Skolverkets kritik.

- Förutsättningarna är olika för olika familjer. En del familjer har inte råd. Det är inte heller lätt för en förälder att ställa sig upp under ett föräldramöte och säga att de inte har råd med en insamling till en planerad klassresa, säger Kratz.

I stället ska skolan söka andra vägar. Lars Kratz är därför tacksam för de existerande gratisevenemangen som arrangeras för kommunens elever.

- Vi är mycket tacksamma att eleverna får åka slalom och låna utrustning vid Rättviksbacken. Även IK Jarl, genom projekt handslaget, har ställt upp för eleverna med möjligheter till längdåkning. Det gäller att hitta nya möjligheter. Man ska komma ihåg att skolresor är något otroligt roligt och bra för klasserna. Men vi ska bli noggrannare med hur vi planerar och arrangerar dessa. De kostsamma betalresorna är redan stoppade, säger Lars Kratz.

I sin rapport lovar Skolverket att följa upp effekterna av inspektionen inom två år.

Fotnot: Se Skolverkets hela rapport om Rättvik på webbadressen "www.skolverket.se".

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons