Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sluta röka - rädda regnskog"

Annons

Lär ungdomarna att aldrig bruka tobak - och rädda regnskog.

Det skriver Lars-Olov Tillman i ett medborgarförslag. I förslaget hävdar han också att hamburgare och annan snabbmat gör konsumenterna både tjockare och dummare.

Som kommunpolitiker skrev Tillman mängder av motioner till kommunfullmäktige.

Nu skriver han medborgarförslag, och den senaste handlar om bland annat regnskog, tobak och snabbmat.

Förslaget går i korthet ut på att skolorna ges i uppdrag att sammanställa utställningar för att informera ungdomar och andra om skövlingen av regnskogen.

- Stora regnskogsområden förstörs genom att träd bränns för att torka tobak. Om ni lär er att aldrig bruka tobak så mår ni själva bättre samtidigt som ni räddar ett stycke regnskog. Vi borde använda våra sjukvårdsresurser bättre än till att försöka rädda offren för tobaksrökning, skriver förslagsställaren, som också fastslår att många fimpar kastas på marken och riskerar att vålla djur hälsoproblem.

Han skriver också att regnskog skövlas för att skapa bete för boskap, vars "kött sänds till USA för att bli hamburgare".

Tillman hävdar i förslaget att hamburgare är "skadlig föda och gör att folk blir otroligt tjocka". Han tillägger att detta leder till ökade sjukvårdskostnader.

- Sedan jag skrev det här som medborgarmotion har det varit läkarkongress i USA, där forskare visat experiment med råttor som ätit hamburgare och annan snabbmat. De konstaterar att man blir inte bara skadligt tjock av den maten, man blir också väldigt mycket dummare, heter det i medborgarförslaget.

Mer läsning

Annons