Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sluta förfölja Laszlo Tabar

Annons

Laszlo Tabars forskningsresultat om minskad dödlighet i bröstcancer har en längre tid ifrågasatts av dem som anser att den omfattande screeningen av kvinnor är onödig.

Nu misstänks han också ha ekonomiska intressen av att den fortsätter i och med att han har ett utbildningsbolag i USA och hans trovärdighet ifrågasätts därmed.

Detta har upprört många kvinnor som hört av sig till tidningen för att försvara Laszlo Tabar. En av dem är Kerstin Wåhleman.

- Och det är också många som har ringt mig och är upprörda och känner sig kränkta å Laszlo Tabars vägnar, säger hon.

- Han har stridit för oss kvinnor i många år och för många av oss har hans arbete varit en fråga om liv eller död för oss, fortsätter hon.

Att han verkligen bryr sig om sina patienter försäkrar hon och pekar bland annat på att det var han som tog initiativet till att föreningen bildades och själv ur egen ficka betalade den första annonsen och höll ett informationsmöte med medlemmarna.

- Han visste att vi behövde stöd av varandra i vår svåra situation, säger hon.

Hon har svårt att förstå att hans kritiker skjuter in sig på och ifrågasätter hur många mammografisceeningen räddar.

- Det räcker väl med att kvinnor räddas av den. Om man använder sitt sunda förnuft borde man begripa att det är lättare att rädda ett liv om tumören upptäcks när den är liten än när den vuxit sig så stor att kvinnan själv känner den, säger hon.

Hon tror inte ett ögonblick på att hans bolag är ett tecken på att Tabar skulle lida av profithunger.

- Men käre, söte. Det har nog bara varit ett sätt för honom att nå ut. Hade det varit för profiten hade han nog stuckit för länge sedan eftersom han kunnat tjäna multum på andra håll än att stanna i Falun, säger hon.

Hon och hennes medsystrar är nu rädda för att Tabar börjar få nog av alla påhopp och verkligen ger sig iväg.

- Nu får det vara nog. Låt karlen jobba i fred för oss Dalakvinnors bästa för för oss är han ovärderlig. Jag förstår inte vad som ligger till grund för alla påhopp. Det är ju samma människor hela tiden som inte ger sig utan hela tiden hittar på nya saker för att misskreditera honom, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons