Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta att konkurrera!

Annons

Vilken strategi ska vi välja för att stärka Dalarna som län? Vad är en region som allt fler använder som uttryck i olika sammanhang?

Ska vi, som landstinget ser det och även nyhetsrapporteringen från SVT och nu tyvärr även från TV 4, betrakta Gävleborg-Dalarna som en region?

För mig är detta förödande. Gävleborg och Dalarna kommer aldrig att kunna bli en stark mellansvensk region.

Min uppfattning, som tidigare Gävlebo, är att Gästrikland har en inriktning att söka sig söderut mot Uppland och inte inåt landet mot Dalarna.

Vi ska från Dalarna sträva mot ökad samverkan ner mot Örebro-Västeråsområdet som i dag har en helt annan expansion än Dalarna och Gästrikland.

Några viktiga åtgärder för att skapa framtidsutsikter för Dalarna:

Infrastrukturen måste förbättras, med en rejält utbyggd Bergslagsdiagonal för biltrafik både norrut som söderut.

Med dubbelspår på järnvägssträckan ner till Uppsala med möjlighet att från Falun/ Borlänge nå Uppsala inom två timmar.

Bättre samordning av högskolan. Möjligheten att bli universitet står och faller med att ha en klart definierad högskola där avståndet på två mil mellan utbildningarna inte har någon betydelse.

Att på sikt bygga ihop Falun-Borlänge genom att bygga väsentliga samhällsfunktioner mellan våra två samhällen. Exempel är ett nytt sjukhus på gränsen mellan våra kommuner och att förlägga den nya domstolsverksamheten till samma område. Ett eventuellt nytt fängelse kan förläggas på samma plats.

På sikt bör målet vara att Falun-Borlänge blir en gemensam kommun vilket ger Dalarna en stark central kärna vilket kommer att stärka hela länet.

Inom skolväsendet bör gymnasieutbildningarna samordnas totalt i länet för att motverka den alltmer utbredda klappjakten på elever genom många gånger populistiska programinslag.

Inom vård- och omsorgssidan måste vi snarast tillskapa gemensamma nämnder mellan kommunens och landstingets ansvarsområden inom den så kallade närsjukvårdsorganisationen.

Detta för att tydliggöra och förstärka det så kallade brukarperspektivet på vård och omsorg och få samordningsvinster såväl i pengar som kvalitet.

Den så kallade slutenvården som sker på de stora lasaretten bör överföras till staten. Den ekonomiska obalansen i verksamheten hotar i dag såväl kvalitet som utveckling och forskning.

En mindre organisation som garanterar bland annat tillgång till närsjukvård i vårt län tillskapas inom ramen för ett kommunalförbund.

Samma förbund kan hantera och samordna kommunikationsfrågor, kulturfrågor och dylikt.

Det här kräver att länets politiska struktur förändras i grunden och att vi politiker bryter barriärer och revir åt alla håll.

Klarar vi det?

Är vi mogna att äntligen lyfta upp partiets distriktskongress till en nivå där vi klarar av att diskutera dessa viktiga framtidsfrågor?

HÅKAN CASTOR

Mer läsning

Annons