Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på pek- pinnar från mig

Annons

Svar till Malte Enmalm "Vårt språk - ett kulturarv", FK 28 januari

Jag erkänner att jag också har känt mig som "språkpolis", Jag har irriterats av både "felaktigt" tal- och skriftspråk, och känt behov av att påpeka och rätta till det som avviker från det som jag lärde mig en gång under grammatiklektionerna i skolan.

Efter att ha läst boken "Världens dåligaste språk" av Fredrik Lindström (Månpocket, Bonniers) har jag ändrat uppfattning.

Egentligen har jag nu bara invändningar mot talspråk som gör att människor inte förstår varandra, eller mot skriftspråk som ger texten ett felaktigt sakinnehåll eller skapar missförstånd.

Boken tar upp det mesta: Förändringar av språket genom tiderna, påverkan av andra språk, vår konservativa inställning, och att nya ord och uttryck inte kan förhindras genom "pekpinnar". Det som används och fungerar i talspråk kommer alltid att överföras till skriftspråket, och så småningom kommer det in i Svenska Akademiens ordböcker.

Boken är skriven på ett humoristiskt och lättsamt sätt av en påläst och insiktsfull författare, doktorand i nordiska språk.

Läs boken, den ger Dig både ett och annat gott skratt - och kanske ett nytt synsätt på vårt föränderliga svenska språk !

GÖRAN STÅLBERG

Mer läsning

Annons