Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på monopolen

Annons

Efter alla dessa år har EG- domstolen underkänt Apotekets monopol. Nu måste regeringen lägga fram förslag till en omreglering av läkemedelsmarknaden.

Jag tror inte att (s) kommer att klara det särskilt bra. Det kommer att ta lång tid och de nya reglerna kommer att fungera dåligt.

Regeringen har aldrig varit särskilt snabb att följa direktiv utifrån, inte ens från riksdagen. Förhalandet av avskaffandet av utlänningsnämnden är ett bra exempel.

Regeringen har inte varit särskilt skicklig i tidigare omregleringar. Tänk på vad Sekos ordförande har sagt om "avregleringen" av elmarknaden:

"De strömavbrott vi upplevt de senaste åren och de höga elpriserna är kanske de tydligaste konsekvenserna av avregleringen av elmarknaden".

Regeringen hade inte behövt vänta tills domen fallit med omregleringen. Exemplet Norge (fler apotek, längre öppettider, samma priser) borde ha räckt för att få fart på dem.

Även spelmonopolet prövas. Hur det ska gå för Systembolaget i längden, bland annat efter de senaste mutskandalerna och den minskande försäljningen, är oklart. Klart är att (s) återigen kommer att hamna på efterkälken.

En kon(s)ervativ regering som stödjer sig på reaktionära partier kan inte hantera en progressiv värld. Vi behöver en liberal och reforminriktad regering.

Det är det som är skillnaden mellan att åka med tåget och att stå kvar på spåret och vänta på att bli överkörd.

GREGER WIKSTRAND

Mer läsning

Annons