Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöseri på alla sätt

Annons

Ett mycket välfungerande vårdhem, Björkhagen, läggs ned. Det är byggt och planerat för människor med högt vårdbehov. Här finns ljusa rymliga rum och bra biutrymmen. Det är byggt i markplan och därför mycket lätt att komma ut med rullstol eller rullator och även med säng.

Till vårdhemmet finns ett stort antal möbler och annat som är skänkta av tacksamma anhöriga och vårdtagare för att skapa en hemlik atmosfär.

I stället ska Källegården, som är ett servicehus, ta emot vårdtagare med behov av hög omvårdnad vilket det inte är byggt för. Huset är byggt i flera våningar. Ska det fungera måste Källegården byggas om.

Något mycket viktigt för våra beslutsfattare är att på Källegården finns det egna toaletter. Vi som jobbat med äldrevård och multisjuka personer anser att det är betydligt viktigare att det finns sköljrum och hygienutrymmen.

Värdet i utbildad personal och personal med lång erfarenhet ses inte som någon resurs. Många vårdtagare har skickats från servicehusen i Falun till Björkhagen. Personalen kunde inte sköta vårdtagare med liggsår och sondmatning. Vill inte kommunen ha utbildad personal? Kriterierna för personalens placering tycks endast vara om du har körkort eller inte.

Historien visar att sparande som politiker och tjänstemän åstadkommer blir i förlängningen en kostnad och alltid dyrare. Det beror till stor del på att sparandebesluten tas över huvudet på personalen.

Källegården kunde ha blivit eget boende eftersom där redan finns fina små lägenheter och Björkhagen kunde ha fortsatt som förut.

Fanny Johnson,

distriktssköterska,

Svärdsjö

Mer läsning

Annons