Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa lördagsbegravningar

Annons

I Gävleborgs län har de slutat med lördagsbegravningar berättar han. Det är ett system som han vill införa i Falun.

- Det är ganska ovanligt med lördagsbegravningar i övriga Sverige, säger han.

För hans del finns det två skäl till att sluta med jordfästningar på lördagarna. Det är kostsammare för begravningsfirman att ha anställda som arbetar på helgen och därmed blir det dyrare för de anhöriga. Utöver det är svårt att ordna präster och kyrkomusiker till lördagarna.

Han har tillsammans med Margareta Aspman på Falu begravningsbyrå skrivit ett brev till Falu kyrkliga samfällighet.

Margareta Aspman var den som tog initiativet.

Hon tycker att det kan vara svårt att få tag på präster och organister till lördagarna. De kan vara uppbokade för bröllop och barndop och ha flera månaders framförhållning. Begravningsfirmorna planerar ett par veckor framåt och då är kyrkans anställda ofta bokade.

Lördagsbegravningar förekommer ofta i Falu samfällighet. Jordfästningarna brukar ske på torsdagar, fredagar och lördagar. Och fredags- och lördagsbegravningar är vanligast.

Om det är bra för begravningsgästerna kan man väl arrangera det på lördagarna?

- Det är ett serviceyrke. Man måste ställa upp, men önskemål kan man få ha, säger Margareta Aspman.

Falu samfällighets kyrkogårds- och fastighetsnämnd har diskuterat begravningsfirmornas förslag och fattat beslut. Det blev avslag. Nämnden vill ha det som det är.

- Man vill ha servicen som det innebär att kunna erbjuda begravningar på lördagarna, säger Leif Hedlöf, samfällighetens kyrkogårds- och fastighetschef.

Fördelen med att ha helgbegravningar är att det kan vara enklare för anhöriga och vänner till den döde att delta i ceremonin. Inga arbetsgivare behöver tillfrågas och det kan vara enklare om det är lång resväg till Falun.

Men frågan är inte avförd bara för att kyrkogårds- och fastighetsnämnden var negativ till en förändring.

På tisdagskvällen fick samfällighetens kyrkonämnd ärendet på sitt bord. Nämnden beslutade att skicka tillbaka förslaget till kyrkogårdsnämnden och en grupp kyrkoherdar.

Sannolikt blir det kyrkofullmäktige som får avgöra frågan på sitt möte i november.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons