Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa karensdagar

Annons

Under 90-talet ökade antalet ensamstående mödrar som saknar kontantmarginal från 32 procent till 50 procent på grund av vår ekonomiska utveckling. Då man saknar kontantmarginal finns det ingen möjlighet att klara av oväntade inkomstbortfall eller oväntade utgifter.

För dessa ensamstående mödrar är det i princip en omöjlighet att bli sjuk. För dem med en årslön på banken märks ingen större förlust medan låginkomsttagare, främst ungdomar, invandrare och ensamstående mödrar får det extremt knapert. Resultatet blir att låginkomsttagare tvingas stanna på arbetsplatsen trots att de borde vara hemma och ta hand om sig själva.

Vi ser ett problem med karensdagen eftersom vi förlorar på den. Andra, det vill säga arbetsgivare, ser det som ett problem eftersom de inte tjänar tillräckligt på den. De vill därför utöka karensdagen till två karensdagar. Två karensdagar skulle vara en katastrof för oss som äter Kalles kaviar i stället för rysk kaviar. Vi anser även att en karensdag är en för mycket och kräver därför att vi ska slopa den.

ELINA BIRKEHAG, BJÖRN GRAHN, UNG VÄNSTER

Mer läsning

Annons