Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjdare skapar skönhet

Annons

I slöjdboden finns ett brett utbud av både hård och mjuk slöjd. Utbudet ger besked om att det finns många skickliga slöjdare, med känsla för sitt skapande. Men också med bred kunskap om hur skönhet lockas fram ur olika material.

Efter sex år med slöjdbod på Matjes Emils gård kunde Tunabygdens slöjdare sista januari förra året inviga föreningslokal och slöjdbod i Hantverksbyn.

Föreningen har 77 medlemmar och en målsättning att bevara, utveckla, väcka intresse, sprida kunskap och främja nyskapande insatser på hemslöjdens område.

I år kan föreningen fira sitt tioårsjubileum. Öppet hus i slöjdboden är en viktig del av verksamheten.

Slöjdarna tar emot i lokalen som är öppen fem dagar i veckan, tisdag till lördag.

- Jag har alltid tyckt om att slöjda, berättar Åke Eriksson, en av de slöjdare som tar emot besökare i slöjdboden.

Åke ägnar sig främst åt svarvade arbeten, vackra burkar och liknande. Åke Eriksson har sina rötter i Närke och kom till Borlänge 1961.

Slöjd började Åke ägna sig åt på allvar 1980. Han började då förbereda sig inför pensioneringen och en aktiv och skapande tid som pensionär.

- Jag gick två kurser i svarv-teknik i Sätergläntan, annars är jag helt självlärd, förklarar Åke Eriksson som var byggnads- ingenjör och hunnit arbeta 30 år i Domnarvets järnverk då han fick förmånen att gå i pension vid 61 års ålder.

Åke har nu hunnit vara pensionär i 16 år och skapat en hel del slöjdsalster under denna tid. Alltid med hårda krav på sina egna slöjdsalster.

- Jag gör hellre en burk mindre än att det ska vara fusk, betonar Åke.

Han arbetar gärna med äpple, päron, plommon och körsbär. Trädslag som är lätta att få fina ytor på. Ett annat trädslag Åke gärna arbetar i är sälg.

Arbeten av Åke Eriksson och många av de andra slöjdarna i föreningen finns i slöjdboden. De är väl värda ett besök!

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons