Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjdare firar 70 år

Annons

Vi gratulerar: Ragnar Ulriksson Scherling, 70 år den 15 augusti.

Bor: Lundmarkersgatan 2 i Borlänge.

Född och uppvuxen: Född i Stora Tuna, uppvuxen i Sellnäs.

Familj: Hustrun Margareta, tre vuxna barn, sex barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Viktigt i livet: Att få vara frisk och ha bra familjeförhållanden.

Ragnar växte upp som fosterson på en liten bondgård i Sellnäs. Det var här han fick lära sig åtskilligt om att även trasiga saker kan lagas och bli fullt användbara. Sitt spirande intresse fick Ragnar utveckla i slöjden i Halvars skola och senare i Industriskolan i Gylle.

- Jag arbetade som mekaniker i stort sett hela livet, sammanfattar Ragnar Ulriksson Scherling sin yrkesverksamma tid. Under en period av sitt yrkesliv arbetade Ragnar med flygplans-tillverkning hos Saab i Linköping. Det blev senare arbete som reparatör i Domnarvets järnverk och arbetsledare i rälsverket. Då rälsverket försvann från Borlänge valde Ragnar 1991 att bli ung pensionär.

- Jag var 56 år då jag gick hem och att jag slutade i förtid har jag aldrig ångrat.Tråkigt har jag aldrig haft. Det har faktiskt funnits hur mycket arbete som helst, framhåller Ragnar som inför pensioneringen utvecklade sitt slöjdintresse och förberedde en aktiv pensionärstid.

- Jag arbetar med allt i trä och det har blivit mer och mer. Slöjd har kommit att bli mitt största intresse, fortsätter Ragnar, en av dem som bildade Tunabygdens Slöjdare. I dag är denna ideella förening inne på sitt elfte verksamhetsår och har ett 80-tal medlemmar. De ägnar sig åt allt inom hantverk och många av deras vackra arbeten finns att beskåda i föreningens slöjdbod i Hantverksbyn.

Fiske och att bygga kolmilor är några andra av Ragnars intressen. Dessutom åker Ragnar gärna motorcykel. Hustrun är ofta passagerare när Ragnar tar ut sin Suzuki Intruder 805 kubik.

Alla goda ting är som bekant tre. Ragnars 70-årsdag nu på söndag är den tredje högtidsdagen familjen firar. I höstas kunde Ragnar och Margareta fira guldbröllop. I mars firades Margaretas 70-årsdag och nu har turen kommit till Ragnar.

- Vi får se vad familjen hittar på, säger Ragnar Ulriksson Scherling som påpekar att han redan firat lite i förväg. Det var när en grupp slöjdare, flera av dem fyller 70 under året, efter midsommar gemensam resa till Skåne och Danmark.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons