Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjd helt rätt i tiden

Annons

Verksamheten behöver tillföras ekonomiska medel i storleksordningen 35-40 miljoner för att kunna bygga ut skolan så att alla får plats, fortsätter Karin Holmberg.

- Läget är i det närmaste akut.

Elevbostäder behöver byggas och smedjan samt lokalerna för sömnad och vävning är i behov av bättre och mer utrymme.

- Det är ingen fara för den nuvarande verksamheten, men det är i det långa loppet som vi behöver medlen för att kunna ta emot elever i den omfattning som vi vill.

Karin Holmberg menar vidare att lokalerna slits, och det är tack vare ideella krafter som skolan kan underhålla de befintliga byggnaderna.

Sätergläntans kursverksamhet inom träslöjd, smide, sömnad och vävning är en av de mest respekterade i slöjd-Sverige.

- Våra elever tar ofta klivet till de mest respekterade form- och designskolorna i landet, berättar Karin Holmberg.

Bland annat så har Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet och Konstfack i Stockholm tagit in avgångselever från Sätergläntan inför det kommande läsåret.

En av förklaringarna till skolans framgångar är att man försöker få in spetskompetens inom varje område i slöjden. Sätergläntan blir därmed en mötesplats och inspirationskälla för eleverna lika mycket som för de inbjudna lärarna.

- Helheten här uppe är en pedagogisk miljö. Alltifrån maten vi äter, stolarna vi sitter i och människorna vi möter ska främja det kreativa tänkandet och utveckla elevernas förståelse för ämnet.

- Det är svårt att tämja en träbit, men det är därför vi är här, sammanfattar träslöjdaren Jennie Hallquist sina två år på Sätergläntan Hemslöjdens gård i Insjön, samtidigt som hon visar upp alla fantastiska ting som eleverna skapat under året.

CHRISTER KLOCKARÅS/ PER KÄLLGREN

Mer läsning

Annons