Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slogs blodig _ nekades ambulansfärd

Annons

Att en mörkhyad 37-årig småbarnspappa brutalt misshandlades i en park i Oslo men inte fick åka med i ambulansen har skakat Norge och satt fokus på rasism bland landet sjukvårdare.

Den mörkhyade mannen, som i norska medier benämns med sitt förnamn Ali, låg på onsdagen i respirator efter att ha opererats för hjärnblödning. Enligt norska medier kan han ha fått permanenta hjärnskador.

I söndags befann sig Ali och hans flickvän, parets lilla dotter och några vänner i Sofienbergparken i Oslo. Ali bad några parkbesökare att sluta spela fotboll precis intill sällskapet. Som svar blev han nedslagen. När ambulanspersonal anlände till platsen blödde Ali kraftigt från näsa, mun och huvud.

Enligt ögonvittnen var 37-åringen omtöcknad och ställde sig att kissa mot ambulansen och olyckligtvis också mot en ambulansförares fot. Föraren ska ha reagerat med att skrika: "Du kissar på mig ditt svin! Du ska inte in i bilen!"

Andra vittnen berättar att förarna sagt "bara låt honom ligga där och sprattla" och "djävla svin" om den skadade, som fördes till en jourläkare i taxi.

Hälsominister Sylvia Brustad (Arbeiderpartiet) sade i tisdags att om det stämmer att ambulanspersonalen övergav den mörkhyade mannen som var i behov av vård så är det "totalt oacceptabelt".

Ullevåls sjukhus, som ambulansförarna tillhör, beklagar att förarnas bedömning att Ali inte behövde ambulanstransport uppfattats som klandervärd och rentav rasistisk. Sjukhuset ska nu granska händelseförloppet internt, och har tagit ambulansförarna ur tjänst.

Hälsovårdsmyndigheterna i Oslo och Akershus fylke har fått in två anmälningar mot ambulansförarna, och har i sin tur begärt att sjukhuset förklarar sig skriftligt, samt att man får ta del av den interna granskningen.

Fylkesläkare Petter Schou vid hälsovårdsmyndigheten säger att anmälarna är mycket upprörda och har bifogat bilder från incidenten.

Norges diskrimineringsombudsman har också gett sig in i leken och begärt att hållas informerad om granskningen av ambulansförarnas uppförande. Samtidigt letar polisen efter mannen som slog ner Ali, och sägs ha ringat in en för polisen tidigare känd man från Gambia.

TT

Mer läsning

Annons