Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slogbodar och dass ska stoppa vildcamping

Annons

Därför har man nu börjat bygga upp ordnade campingplatser med slogbodar, mulltoaletter och lite service. De uppställningsplatser som tillkommer kommer att avgiftsbeläggas. Samtidigt kommer all camping efter älven att förbjudas - utom på de platser som nu ska byggas.

Detta görs för att få slut på vildcampingen och utförs i regi av projektet "Miljöstyrning av fisketurismen"

I år är det meningen att sammanlagt tio slogbodar och sex toaletter ska placeras ut, i första etappen från Garberg och utefter Lokarakan, där problemen varit störst.

Slogbodar och toaletter har timrats i Returens lokaler. Förutom Returens ordinarie anställda, Dan Johansson och Sven-Olov Hårdén, har två personer anställts på heltid för att jobba med projektet. Det är Tom Dahlberg och Åke Björnholmen.

Drygt en miljon kronor är projektet kostnadsberäknat till första året. Pengarna kommer från Regleringsfonden och kommunen har fått preliminärt löfte om att få mer pengar till detta projekt, eftersom meningen är att man så småningom ska fortsätta uppefter hela älven. Ända upp till Hällsjön.

- Meningen är att kommunen ska bygga upp de här campingplatserna och sedan överlämna till föreningar eller organisationer att driva dem, säger Dan Johansson på Returen.

Besparingsskogen har skänkt allt det virke som behövs till byggnaderna, och markägarna efter älven har varit mycket positiva till projektet, berättar Dan Johansson.

- Men i sommar kan turisterna fortsätta att ställa upp sina husvagnar och husbilar gratis efter älven. Det är ju mycket som måste ordnas först med byggnadslov och campingförbud.

- Till nästa sommar ska det dock vara klart i den södra delen, fortsätter han.

Därefter fortsätter arbetet norr-över. Om man får de pengar som behövs är det meningen att det ska bli inte mindre än ett 40-tal campingplatser längs Österdalälven i framtiden från Hällsjön i norr till Oxbergsbron i söder. Överallt annars blir det campingförbud.

På många andra turisttäta områden i Sverige råder generellt campingförbud. Till exempel på många platser på västkusten får man bara campa på anvisade platser mot betalning.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons