Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog till vakten - trots ansvaret att stoppa bråk

Annons

Nu har den 33-årige Södertäljebon dömts för våld mot tjänsteman till villkorlig dom med samhällstjänst. Hade han dömts till fängelse så hade han fått två månader. Det var en oenig tingsrätt som dömde honom, rättens ordförande och en nämndeman ville att han skulle dömas till två månaders fängelse.

Matchen den 25 augusti förra året var viktig för Assyriska, som låg på kvalplats uppåt, och Brage som låg på jumboplats.

1 600 personer fanns på Domnarvsvallen för att se matchen, bland dem den 33-årige Södertäljebon, före detta ordningsvakt med uppdrag som säkerhetsansvarig för Assyriska supporters.

Tillsammans med styrelsen för Assyriska satt 33-åringen på södra läktaren, den så kallade gubb-läktaren.

Bragesupportrar och Assyriskasupportrar hade av okänd anledning blandats på samma läktare, och stämningen där blev mer och mer otrevlig. Till slut blev det slagsmål mellan supportrarna.

Den tändande gnistan kom när Brages målvakt blev utvisad.

Ordningsvakten från Borlänge rusade dit med sin kollega för att sära på slagskämparna. Men 33-åringen, som hade en match-värdsbricka på sig, stoppade dem och sade att de inte skulle lägga sig i vad som hände på läktaren.

Ordningsvakten bestämde sig då för att kasta ut 33-åringen från Vallen eftersom denne blev mer och mer högljudd. När han förde bort 33-åringen sade denne att han skulle slå honom om han inte släpptes.

Därefter slog han ordningsvakten i huvudet gång på gång med knytnävarna. Ordningsvakten beskriver hur han till slut föll ned på knä och kände sig groggy.

Polisen grep senare 33-åringen.

Södertäljebon själv förnekar att han slagit ordningsvakten. Han menar istället att han varit den som förhindrat läktarbråk, och att han hade all rätt att vara på matchen.

Uppgifterna får stöd av Assyriskas sportchef, som vittnat i tingsrätten om hur Södertäljebon flera gånger ingripit och lugnat supportrar.

Men ordningsvaktens kollega såg hur 33-åringen slogs, och det vittnesmålet tillsammans med vittnesmålet från Brages säkerhetsansvarige gör att 33-åringen döms för misshandel.

Det är inte första gången Södertäljebon döms. Han har tidigare avtjänat fyra månaders fängelse för misshandel. Han förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret, bland annat för hot mot tjänsteman.

Ordningsvakten får 6 900 kronor i skadestånd.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons