Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slödder blir fina frun

Annons

- Det är en dröm jag har, att vara med i dräkttävlingen under Falun Då, säger Marianne som var först med att anmäla sig.

Redan till förra sommaren började hon sy på sin dräkt, men då kom bygdespelet Tänger tull emellan. Där var hon rekvisitör och sömmerska och hade en bärande roll som piga tillsammans med en annan Marianne. De bar nämligen maten in och ut.

Till i sommar blir i alla fall klänningen klar, en kreation i blått och vitt. Marianne Jonsson har valt stilen empire, tidigt 1800-tal, sådana klänningar som Napoleons Josephine och Jane Austens hjältinnor går klädda i, med snörp under bysten, men utan valbenskorsett, gudskelov.

I en sådan klänning platsar också fru Deron, hon som var patrons fru på Svabensverk, Mariannes hemby.

Fru Deron hette också Marianne och var född von Imhoff, tysk friherrinna, bördstolt och fåfäng och hade svårt att försona sig med det svenska levnadssättet.

- Jag får väl flika in lite tyska, säger Marianne som syr på knapphållare och redan har hittat svarta skor med stor klack och spännen, typiskt emire. Så mycket smink hade de inte, Josephine och gänget, men ofta ett rött band om halsen för att påminna om släktingar som blivit giljontinerade.

Marianne Jonsson är van att spela en roll på gator och torg. Till vardags är hon medlem i Slödder och skarn, Falugruppen som brukar uppträda och sjunga visor när det drar ihop sig till festdagar, smutsigt och trasigt folk.

-De där människorna kommer jag inte att vilja kännas vid när jag fru Deron. Jag måste nog ha något parfymerat att vifta med om de kommer i närheten, säger Marianne Jonsson.

Hon kommer säkert att bli omsvärmad.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons