Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slitsam gravtvist äntligen avslutad

Annons

Regeringsrättens beslut innebär att kammarrättens dom från år 2000 fastställs.

Tidningen berättade för tre år sedan om tvisten, där en åldrig syskonskara stridit mot sina syskonbarn för att få rätten till sina föräldrars grav.

Syskonskaran hävdade att de lurats på gravrätten och var rädda att de inte skulle få vila i graven.

Ärendet har gått genom alla upptänkliga rättsliga instanser och haft alla upptänkliga utgångar, men slutar i den nu fastställda: det är syskonbarnen som har rätten till graven.

Kyrkogårdsnämnden beslutade i början av tvisten om gemensam gravrätt, något som de åldriga syskonen vägrade. Hos länsstyrelsen fick syskonbarnen gravrätten, men hos länsrätten fick de åldriga syskonen istället rätten.

Det slutgiltiga beslutet, att syskonbarnen får rätten, går genom regeringsrättens nekande av prövningstillstånd inte att överklaga.

Syskonbarnen fick gravrätten eftersom de har en sorg som ligger närmare i tid och eftersom de bedömts vara mer samarbetsvilliga än sina motparter. Bland annat kan de tänka sig att dela gravrätten med syskonen och har inget emot att de senare sköter graven.

- Vi har hela tiden försökt vara tillmötesgående, sade en talesman för syskonbarnen till tidningen i samband med kammarrättens dom för tre år sedan.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons