Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slit och dramatik i Stöas bygdespel

Annons

Slit, dramatik och romantik. Samt en svensk lagbas som till allmänt jubel kastas i det iskalla plurret av smeden.

Det är några av ingredienserna i bygdespelet om Stöa kanal, som ges i helgen för tredje året. Spelplatsen ligger vid kanalen i byn Stöa, precis vid svensk-norska gränsen mellan Sälenfjällen och Trysil.

- Vi ska ha tre föreställningar under veckoslutet. Intresset är stort, men det finns biljetter kvar. Och vi behöver ha tre fullsatta föreställningar för att ekonomiskt gå runt. Eftersom det är bara Östby sångkör som är arrangör så är det ganska tufft att klara en budget på drygt 400 000 kronor, säger Odd Mandfloen.

Det är han som har fått den otacksamma(?) rollen att spela svensk och illa omtyckt bas vid kanalen. Men han får ett av föreställningens stora jubel då smeden kastar honom i kanalen efter en dispyt.

- Men fy tusan så kallt det är i vattnet, berättar Odd Mandfloen.

Till årets föreställningar har han fått en ny svensk motspelare. I en av huvudrollerna, som basens svenske assistent Flodman, återfinns Yngve Larsen från Storbron i Sörsjön. Det är han som hjälper chefen upp ur kanalvattnet.

Förutom svenske Larsen är alla medverkade från trakten Stöa -Trysil.

Historien, en dramatisering med verklighetsbakgrund, är skriven av författaren och teaterläraren Trond Magnum i Trysil, musiken är komponerad av läraren och körledaren Jan Lans i Ljördalen.

Stöa kanal byggdes i mitten av 1800-talet. Över 100 man grävde den 5,5 kilometer långa kanalen för hand. Syftet var att de värmländska skogsbolagen skulle kunna flotta sitt timmer över från Görälven (Dalälven) via Flera till Klarälven och till sågverken i Värmland. För att göra detta möjligt, byggdes kanalen med två stora timmerspel i Stöa. Timret måsta lyftas 13 meter.

Kanalen var i drift 1859-1901. Den är i dag delvis upprustad.

- Drömmen är att kunna fortsätta upprustningen så att kanalen kan bli en bra kanotförbindelse mellan älvarna för turister, säger Odd Mandfloen.

Det är två år sedan kanalspelet senast framfördes. Inför årets upplaga har parketten vid kanalen utökats med 100 platser till 600

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons