Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slit för sylt på pannkakan

Annons

Under kvällstid förvandlas platsen till en storskalig marknadsplats för bärhandel. En efter en rullar de utlandsregistrerade bilarna in och hinkar, säckar och bärlådor lastas ur för invägning och löneutdelning för dagens vedermödor i bärskogen. Hinkarna med lingon är klart dominerande även om många har satsat på blåbären som ger nästan det dubbla kilopriset.

- Det är egentligen för tidigt att plocka lingon, förklarade invägaren Sten-Åke Holmberg när tidningen besökte uppköpscentralen under förra veckan.

- Det är alldeles för mycket gröna bär. De vita eftermognar men de gröna ruttnar och då vill ingen köpa bären, säger Sten-Åke.

Många blir oerhört besvikna när de får dagens skörd utdömd. Istället för att vila och samla nya krafter får kvällen ägnas åt bärrensning innan det är dags för ett nytt försök hos de kritiskt granskande bäruppköparögonen.

- Efter en dag har de lärt sig att det inte är någon idé att plocka omogna bär. Förr började lingonplockningen aldrig före den 20 augusti och handeln i början av september. Nu har en del redan plockat lingon i tre veckor, säger Sten-Åke.

Ansvarig för bärhandeln är Kenta Nilsson som även driver Vansbro camping. Kent har tillsammans med sin polskfödda hustru Hanna hittat ett utmärkt koncept för att förlänga campingsäsongen. De kan erbjuda både boende och bäruppköpning, och att de båda är polsktalande är säkert ingen nackdel.

Två av besökarna är bröderna Hubert och Mateusz Rogozinski från Warszawa som i flera år tillbringat några sensommarveckor i Vansbro. Deras mamma är barndomskamrat med Hanna Nilsson och nu kombinerar de besöket hos familjen Nilsson med bärplockning.

- Vi har fiskat under förmiddagen och plockat blåbär under eftermiddagen, berättar bröderna medan Sten-Åke väger in deras blåbärshinkar som tillsammans visar sig väga 24 kilo. 240 kronor blev belöningen, en bra lön för någon timmes plockning, tyckte bröderna.

Innan lugnet åter har infunnit sig har mellan tre och fyra ton bär bytt ägare. De erfarna plockarna kan ta det lugnt medan de mer "gröna" får ägna halva natten åt att pilla bort just det gröna ur hinkarna med det röda guldet.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons