Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipstenar med gamla anor väckte stort intresse

Annons

Hur en slipsten ska dras och lite till fick besökarna på Fräsgården lära sig i onsdags. Då kom Orsa slipstensförening på besök och höll ett föredrag.

- En slipsten från Orsa har alltid ett fyrkantigt hål i mitten, informerade AnnMarie Engström och Bengt Gilljam från föreningen.

Intresset var stort bland de cirka 40 personer som närvarade vid föredraget. Publiken var frågvis och ville ha reda på allt om sandstenens olika hårdhetsgrader, hur djupa gruvhålen är och hur långt det är härifrån till dagbrotten i Kallmora.

- Det började med en rejäl smäll för 360 miljoner år sedan. Då bildades Siljansringen och den unika Orsasandstenen, förklarade AnnMarie Engström.

Publiken ryste i solskenet inne på gårdsplanen när de hörde om det hårda arbetet i dagbrotten och hur många Orsakarlar som dött av stendammslunga genom tiderna. Vid sekelskiftet var verksamheten som allra störst. Då arbetade ungefär 500 män från bygden med att göra slipstenar, berättade AnnMarie Engström. Efter föredraget strömmade ett antal personer fram för att granska stenen och alla redskap som slipstensentusiasten Bengt Gilljam tagit med sig.

- Men ungdomarna är tyvärr inte ett dugg intresserade, konstaterade han.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons