Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipper häkte efter yxhot

Annons

De två ynglingar som greps och anhölls efter att ha satt skräck i flera Hedemorabor i torsdags kväll är tillbaka på sitt HBV-hem, som är ett boende som fungerar som en utslussning i samhället.

Åtal mot dem kommer att väckas inom kort. De är misstänkta för grovt olaga hot, hot mot tjänsteman, stöld, drograttfylleri och ringa narkotikabrott.

- Vi väntar på analyssvar från en drogundersökning. När det har kommit ska det gå att väcka åtal, säger Rolf Johansson vid polisen i Avesta.

Den ena ynglingen är hemmahörande i Boden och den andra i Stockholm. Med tanke på deras ringa ålder har de inte häktats.

Det var i torsdags kväll ynglingarna försökte stjäla två bilar och hotade en man med en yxa. En av ynglingarna hotade också polisen när han greps.

Den andre stal även en mindre lastbil med släp och körde drogpåverkad genom Hedemora innan han greps på Stora torget.

Informerar om björnar

uI augusti börjar årets björnjakt som pågår in i oktober. I Dalarna får 25 björnar skjutas.

Lagom till jaktstarten arrangeras en föreläsning om björnar i Vasaskolans aula på torsdag kväll. Inbjuden föreläsare är Sven Brunberg från Skandinaviska björnprojektet.

- Vi vill hålla föreläsningen innan jaktstarten så att alla som ska ut och jaga vet vad som gäller. Det är mycket som gäller omkring det hela, säger Bengt Larsson, Södra skötselområdet.

- Dessutom vill vi ge information till stugägare och andra i allmänheten om att våra stora rovdjur ökar i antal och att de finns här i skogarna och att det är viktigt att man rapporterar till oss när man sett ett djur.

Arrangörer för föreläsningen är Södra skötselområdet, Beredningsgruppen, Studiefrämjandet, länsstyrelsen, och Jägareförbundet Gävle-Dala.

Skoldator stals i Säter

Tjuven eller tjuvarna krossade ett fönster och tog sig in i skollokalerna.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons