Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipper anmärkning

Annons

Kommunens underskott förra året stannade på 42,8 miljoner kronor från den hisnande prognosen på våren på minus 105 miljoner kronor. Men egentligen är underskottet 73 miljoner kronor ansåg kommunens revisorer och pekade på att kommunen fått lite drygt 42 miljoner kronor från sina bolag att stoppa i hålet.

- Detta är mycket allvarligt, säger kommunrevisionens ordförande Lars Munters och pekar på att årets siffror dessutom pekar på minus 61 miljoner kronor.

Han kom till kommunfullmäktige tillsammans med fyra av revisionens sex ledamöter för att ge revisionens syn på kommunens ekonomiska hantering.

Och han var inte nådig i sin kritik även om den framfördes i mycket eleganta ordalag.

- Vi kan inte se att kommunstyrelsen under förra året vidtog tillräckligt kraftfulla och långsiktiga åtgärder för att nå balans i kommunens totala ekonomi, sade han.

Av det stora underskottet förra året och det befarade i år står socialnämnden för största delen. Orsaken är oväntade behovsökningar, för liten budget men också bristfällig styrning och kontroll, ansåg Lars Munters.

Egentligen förtjänade både kommunstyrelsen och socialnämnden en anmärkning i revisionsberättelsen, konstaterade Lars Munters. Men han fann också att det inte skulle gagna saken.

Revisorerna har tidigare gett socialnämnden anmärkningar och även en gång föreslagit att den inte skulle få ansvarsfrihet. Men det vägrade kommunfullmäktige den gången gå med på. Att ta till grovsläggan lönar därför föga fann revisionen och går därför nu på en mjukare linje i revisionsberättelsen och föreslog ansvarsfrihet för alla nämnder och styrelser.

- Det är inte konstruktivt att hamna på värdeladdade ord och socialnämnden sliter och släpar och visar en oerhört god vilja, både ledamöter och tjänstemän, säger Lars Munters.

Han konstaterar också att både socialnämnden och kommunstyrelsen har flera saker på gång som ska förbättra ekonomin.

Men en sak är Munters fortfarande missnöjd med och det är kommunstyrelsens hanteringen av FFF. Mycket kan han dock inte göra i dagsläget då länsrätten konstaterat att inga fel är begångna. Men han förbehöll sig rätten att komma tillbaka när det fallit dom i tvisten mellan kommunen och FFF-bolaget. Det fick han med som en protokollsanteckning i fullmäktige. En rejäl känga passade han också på att ge de högre tjänstemännen som deltog i FFF-soppan.

- Jonny Gahnshag har inte fått de bästa råd han både har rätt att få och förtjänar, säger Lars Munters.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons