Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipar motorsågsformen

Annons

Under tre dagar kommer de främsta motorsågsekvilibristerna att träna och tävla för att göra sig redo för VM som hålls i Italien till hösten.

Träningen börjar redan i morgon, fredag. Den första dagen kommer den elva man starka truppen att befinna sig i en skog i Falu-trakten. Var det är vill man inte avslöja för att inte några åskådare ska komma till skada. De tävlande ska bland annat öva trädfällning och då är det en fördel supportrarna inte håller sig alltför nära.

Däremot är publiken välkommen till evenemanget på lördag och söndag. Då ska man tävla och träna vid Falu gruva, från nio till fyra på lördagen och från nio till tolv på söndagen.

Fyra olika tävlingsgrenar finns att se:

3 Kedjebyte på tid.

3 Mötande, att den tävlande börjar dela en stock i en ände och sedan vänder och sågar från andra hållet. Då ska snitten hamna så att det blir ett jämnt spår.

3 Plankan, att såga i ett trästycke som är fäst vid en spånskiva. Deltagaren ska såga ett spår i trästycket utan att göra några märken i spånskivan.

3 Kvistning, att såga av 30 kvistar i en stock på kortast möjliga tid utan att lämna kvar ³nabbar" eller att såga in i stocken.

Tvärt emot vad man kan tro brukar det inte inträffa några svårare olyckor. Småskador brukar uppkomma när deltagarna ska byta kedja på tid. Kedjorna är vassa så det är lätt att skära sig i hand och fingrar. Den tävlande får ett avdrag, minus 20 poäng, om han eller hon skär sig, därför brukar domaren markera gamla ärr på de tävlandes händer för att kunna skilja dem från nya blessyrer.

De flesta deltagare kommer från Dalarna, ett par kommer exempelvis från Hedemoratrakten. Den som har åkt längst är från Skåne.

Alf Mikkelsen är en av arrangörerna och kommer att delta i tävlingen. Han har arbetat drygt 20 år i skogen men de senaste åren har han arbetat vid HL Display i Falun. Han är med för att han vill bli bättre på motorsågning och han tycker att det är roligt att träna.

Motorsågssporten har minskat kraftigt. För tio år sedan kunde det vara 1 300 personer som var med i de svenska uttagningarna till världsmästerskapen. I år är de elva. En av orsakerna är att färre träd fälls med motorsåg och de helautomatiska skördarna i stället gör jobbet. Det märks på skogsarbetarnas fysik.

- De som är med och tävlar blir bara större och större, säger Alf Mikkelsen skämtsamt.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons