Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slåss mot strålning

Annons

Carin berättar om det tidigare hemmet på Gräsö i Roslagen. Där fanns en GSM-station sex kilometer från hemmet. Dessutom hade flygvapnet ständiga överflygningar över bostaden.

- Allt detta påverkade min livssituation. Jag hade förlamningsanfall och afasi och det kom i olika perioder, ibland flera gånger per dag.

Carin Tibell, född i Täby, är konstnär och har varit formgivare för bland annat datorer och tangentbord.

- Roten till det onda sitter i mina tänder. Jag har varit patient vid amalgamenheten i Uppsala. Min bakgrund har gjort mig kemikalieallergisk och metallallergisk. Jag har haft en omfattande skriftväxling med ministrar och myndigheter, men har förstått att jag måste agera själv för att få hjälp.

Hjälpen till självhjälp fann Carin och hennes man Gunnar i gården de förvärvade i Kumbelnäs. Där lever makarna i ett hus där stearinljus lyser upp den mörka årstiden. I omgivningen har Ryssa Elverk installerat femledarsystem för 85 000 kronor som Carin och Gunnar säger att de själva betalat.

- Dessa åtgärder, plus underbara grannar, har hjälpt mig att successivt må bättre. Jag vet nu vilka miljöer jag ska undvika och framför allt mår jag bra när jag vistas i mitt eget hem, vilket förhållandet inte var på Gräsö, säger Carin.

Efter drygt ett och ett halvt år i Våmhus ser hon nu en planerad 3G-mast i byn Höjen som en stark hotbild.

Den aktuella masten kommer att ligga tre kilometer från Carins hem.

- I första hand vill jag inte att stationen ska byggas, men om masten trots allt reses vill jag slåss för en strålningsfri zon här i Våmhus. Det går att rikta sändarna så att ett geografiskt område befrias från strålningen. Eftersom jag långt ifrån är ensam elallergiker i landet tror jag att om kommunen erbjuder en strålningsfri zon i Våmhus leder det till ökad inflyttning.

Gert Anger, fysiker vid Statens Strålskyddsinstitut, säger att det inte finns några belägg för att strålning/radiovågor inom ramen för de gränsvärden som satts har skadlig inverkan på människor.

Principen är att tillåta högre gränsvärden vid högre frekvenser. Frekvensband 900 MHz gäller för GMS-telefoner och där är gränsvärdet 41 volt per meter.

3G kommer att ligga på 2000 MHz och där har gränsvärdet satts till 61 volt/meter.

Någon har hävdat att 3G-systemets strålning är näranog obefintlig?

- Det är klart det finns strålning, annars skulle ju inte telefonerna fungera, säger Gert Anger.

- Jag har ingen tilltro till myndigheter och experter. Jag vet ju hur jag själv lider i det samhälle vi lever i.

Dessutom, finns verkligen behovet av det vanvett man bygger ut för stora pengar.

Samtidigt som 3G-systemet ska forceras fram håller man på att utveckla fjärde generationens mobiltelefoni, sammanfattar Carin Tibell.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons