Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slas på väggarna på Dalagatan

Annons

I december förra året läste Kerstin Holmstrand, receptionist och värdinna vid Dalagatan 1, en artikel om Stig Claesson, eller "Slas" som han kallas.

- När jag läste artikeln tänkte jag "wow, honom ska vi ha på Dalagatan 1", säger Kerstin Holmstrand.

Det där "wowet" resulterade i den utställning som under måndagen hade vernissage i Dalagatan 1och som pågår hela sommaren.

Stig Claesson är konstnär och författare. I början av juni fyllde han 76 år men kreativiteten har inte avstanna för det. Claessons alster och böcker har genom åren växt fram i lägenheten på söder i Stockholm eller i en stuga i Västergötland. Böckerna har sedan 1956 blivit ett 80-tal till antalet. Vissa av dem har också blivit tv. Men i sommar är det Slas tavlor som är i fokus i Orsa.

- Jag tog kontakt med hans konstförmedlare. Först visste jag inte hur jag skulle göra förfrågan men så ringde jag bara upp och svaret blev att det inte var några som helst problem, säger Kerstin.

När klartecknet kom åkte Kerstin Holmstrand själv till Stockholm och plockade ut Slas ateljé. Och de hänger nu i utställningslokalen. Dalagatan 1, Studiefämjandet, ABF, Kulturförvaltningen och orsamusik.nu är sponsorerna.

Stig Claesson själv kommer inte till Orsa i sommar. Den främsta orsaken till det tycks vara att han är blyg och inte gärna vill vara i rampljuset. Hans målningar skvallrar dock ändå om hans liv, landskapen i olja och pasteller från Västergötland och porträtten han målat i Stockholm.

- Jag tycker att tavlorna säger en del om hans karaktär. Det är lite naivt och enkelt men de säger så mycket ändå med sina starka färger, säger Kerstin.

Olja, pasteller och teckningar med återkommande motiv som kossor, får, traktorer och katter. Men också ett självporträtt. En röd tråd genom samtliga är att de är färgstarka och klara.

- Jag känner faktiskt igen tavlorna ur hans böcker, säger Kerstin.

Utställningen håller öppet till sista augusti. I höst är ytterligare två utställningar bokade.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons