Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slår påsarna ihop - igen

Annons

Centern, moderaterna, folkpartiet, miljöpartiet, Sveriges pensionärers intresseparti och kristdemokraterna gick till val på ett gemensamt valmanifest inför det senaste valet. Det gav en valvinst med 23 av 39 mandat i kommunfullmäktige.

Nu gör de åter gemensam sak. I ett nytt gemensamt valmanifest punktar de upp ett antal gemensamma vallöften. Det övergipande prioriterade är en fortsatt ekonomi i balans. Utöver det kommer satsningar på barnomsorg, skolor och äldrevård främst.

- Vi har klarat att nå ekonomisk balans i en svår period. Vi vill fortsätta att gemensamt stå för en sund ekonomi. I övrigt ska vi satsa på det vi tycker är viktigt, men inom de ekonomiska ramarna. Vi vill exempelvis inte låna till investeringar, säger Jonny Jones, c.

Majoriteten vill i sitt manifest att Rättvik ska upplevas som en framtidskommun. Kommunen ska därför ta de beslut som indirekt lockar till sig nya medborgare, företagare och turister.

- För att nå de målen behöver vi exempelvis bygga nya bostäder i kommunen. Vi vill jobba för nya lägenheter såväl som hus i bymiljö byggs. Hela spektrat av olika typer av bostäder behövs, säger Åsa Björklund, m.

De mindre partierna i koalisatationen menar att de inte åsidosatts i det praktiska politiska arbetet.

- Jag tycker nog att vi fått gehör för våra åsikter när vi lagt fram bra idéer. En sådan sak var att inte införa "koka-kylmaten" inom äldrevården. Vi har nu fortsatt "färsk" mat till våra äldre, säger Ingemar Similä, spi.

För två år sedan hoppade moderaterna formellt av samarbetet med de övriga majoritetspartierna. De lämnade alla sina ordförandeposter. Orsaken var oenighet kring kommunens aktiepost i Rättvik-Leksand energi. Moderaterna ville sälja aktierna.

- Då ville vi markera. I praktiken har vi ändå samarbetat med majoriteten. Nu ser vi istället framåt, säger Åsa Björklund, m.

- Och vi övriga är glada att vi åter är tillsammans inför valet, säger Lars Wennås.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons