Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Släpp burhönsen fria"

Annons

I fokus placerades därmed de cirka en halv miljon värphöns som fortfarande plågas i ynkligt små burar som saknar livsnödvändiga attribut som sittpinnar och sandbad.

Bojkotta burhöns var således parollen när Anita Husell, Helena Gustavsson Persson och Barbro Söderlund mötte Ludvikaborna på skärtorsdagen.

- Folk här i stan verkar vara ganska medvetna, de flesta säger att de alltid köper Krav-ägg eller ägg från frigående höns, deklarerar trion.

Men, även om nästan alla som stannat till vid den informativa montern för att få information eller för att kika på "hönan" som klämts in i en olaglig bur, så har djurvännerna även råkat ut för mänskliga avarter.

- Det var en som klev fram och var irriterad för att vi efterlyser hönornas rättigheter, "det är ju bara djur..." fräste personen, berättar Anita Husell.

Hon lyckades dock lägga band på sina egna känslor.

Att informera om burhönsens vardag betecknar trion ändå vara ganska gångbart. Dels är det påskhelg, dels verkar den breda allmänhetens konsumentkraft haft ett hyggligt genomslag.

- Att informera om pälsar och hur djuren på pälsfarmer behandlas är fortfarande mer kontroversiellt, menar Helena Gustavsson Persson.

Tilläggas kan att enligt den statliga Djurskyddsmyndighetens "Burhönsrapport" produceras årets påskägg av sex miljoner hönor. Av dessa sitter 517 000 höns i olagliga burar.

Detta trots att samtliga dispenser för att hålla hönor i de gamla burarna upphörde under 2004.

De stora livsmedelskedjorna Axfood, Ica, Lidl, Coop och Bergendahls har enligt Djurskyddsmyndigheten samtliga beslutat att inte saluföra ägg från höns i förbjudna burar.

Enligt rapporten har antalet antalet höns i förbjudna burar minskat med 70 000 sedan i januari.

Djurskyddsmyndigheten gör bedömningen att samtliga landets höns slipper de olagliga burarna under 2005.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons