Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slapp böter på 55 000

Annons

I sitt överklagande till kammarrätten har lantbrukaren framfört att miljö- och räddningsnämnden i Malungs kommun utan att kontrollera de aktuella förhållandena för djuren har ansökt om utdömande av ett nästan fem år gammalt föreläggande.

Den senaste tiden har omfattande åtgärder gjorts på gården. Bland annat har det investerats flera hundra tusen kronor i uppförandet av en ny ladugård.

När kammarrätten gör sin bedömning framgår det att lantbrukaren under 1999 överträtt miljö- och räddningsnämndens föreläggande från 1995. Men utredningen i övrigt ger inte tillräckligt underlag för en bedömning av överträdelsens omfattning i något avseende.

I målet har det heller inte framkommit att något djur utsatts för lidande. Rätten konstaterar att lantbrukaren haft en god vilja att åstadkomma förbättringar för de lokaler där djurhållningen bedrivs. Den sammantagna bedömningen som kammarrätten gör är att det finns särskilda skäl att inte utdöma det vitesbelopp som länsrätten utdömt på 55 000 kronor. Kammarrrätten gör efter sin bedömning att detta belopp ska sättas till noll kronor.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons