Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slängt till nytta

Annons

Uppfattningen om vad som är skräp, kuriosa och värdeföremål skiljer sig från person till person. Det som en person betraktar som avfall kan för en annan vara en raritet.

Under de senaste åren har Gagnef-Floda Lions club och Lioness Daldockan haft den kommunala kretsloppscentralen vid Täktberget under bevakning - och gjort mängder av fynd.

- När vi sett att någon slängt något användbart har vi bett om att få det till våra loppmarknader, förklarar insamlingsgeneral Åke Wikman.

Det har minskat sopberget, ökat återbruket och gett sexsiffriga belopp till Lions lokala ungdomssatsningar.

Som exempel kan vi ta en skänkt skänk.

- Av en tillfällighet fick jag se en person köra in till kretsloppscentralen för att slänga allsköns bråte. Bland skräpet upptäckte jag en knallröd skänk och fick tillstånd att ta över den, berättar Åke.

Med hjälp av en varmluftspistol, lut, nya beslag och stor energi har Yvonne Törnqvist återgett möbeln sitt forna utseende och under helgens möbelloppis i Profillists gamla lokaler var den prissatt till 2 000 kronor.

- Om ingen annan betalar det priset köper jag den själv, fastslår Yvonne.

Intresset för möbelloppisen, den första av Lions' loppmarknader under sommaren, var mycket stort.

- När vi öppnade var det svart av folk utanför och köplusten var stor, säger Åke, som tror på en rekordsäsong.

Lionsmedlemmarna har också hämtat föremål hos privatpersoner som velat skänka prylar till verksamheten och bland det som bjöds ut i Bäsna märktes en garageport för 600 kronor, en solfjäder - som köptes för fem kronor av tioåriga Elin Karis, en dalmålad kista och en sannolikt mer än 100 år gammal latrinhink.

Försäljningen under helgen inbringade drygt 16 000 kronor.

Åke Wikman tar tillfället i akt att ge en eloge till alla generösa personer som på olika sätt bidrar till att "sopmarknaderna" numera är Lionsklubbarnas mest inkomstbringande verksamhet.

Han ser redan fram mot nästa loppis. Den 15 juni inleds marknaderna vid kretsloppscentralen i Djurås. Det som fortfarande finns kvar i höst säljas vid en stor auktions- och loppmarknadsfinal.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons