Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktträff på Rörbäcksnäsdagen

Annons

- Det har blivit tradition att vi försöker samlas här under sommaren på Rörbäcksnäsdagen. Men så här många har vi inte varit förut, säger Karin Thäpp.

Det är inte så lätt att samla hela skaran. Karin har fyra döttrar och två söner, 23 barnbarn och tre barnbarnsbarn. Adresserna återfinns bland annat i Enköping, Uppsala, Alingsås, Tidaholm, Karlstad och Tyskland.

De utgör en av de grenar i den släkt som en gång besatte gården. Ätten har anor långt bak i Rörbäcksnäs historia.

En linje går tillbaka till 1810-talet då gutten Hans Thorud fra Hernes i Elverum gifte sig med byns dotter Rörbäcks Kersti - ättling till bygdens första bosättare i mitten av 1700-talet - och byggde upp gården. Det är för övrigt efter honom som bland annat Thorudshärbret - som uppvisar typiska norska byggnadsdrag - fått sitt namn

Senare ättlingar till paret kom att få tillnamnet Jo som vidarebefordrades till själva huset; Jostugan.

Under ett drygt sekel brukades gården i samma släkt men några decennier in på förra århundradet fanns det inte längre någon som ville eller kunde ta över. Den låg i träda under en tid innan den skänktes till hembygdsföreningen på 1930-talet.

Karins far, Konrad Hansson, var en av delägarna i gården och en profil i bygden tillsammans med kämpen Anton Moberg drivande i arbetet med att grunda Rörbäcksnäs hembygdsförening.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons