Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktträff för hundar

Annons

Paret Edin har under många år hållit på med kennelverksamhet och den ras de har är i första hand schäfer och inriktningen är helt mot brukshundar.

Genom åren har det varit många av deras hundar som blivit välmeriterade och som i dag jobbar bland annat som polishundar. En av dem var med vid jakten på rymlingarna i Jönköpingstrakten.

Några av de hundar som kommer från kenneln ska tävla i brukshunds-SM i år.

-Alla som är med i SM har på olika sätt kvalificerat sig och det innebär att de hundar och förare som är med tillhör de 30 bästa i landet, säger Gunnel Edin.

Varje år arrangerar de en träff för alla som har en hund från kenneln och den hålls i Skräddartorp.

- I år har vi samlat hundar från 10-12 olika kullar, berättar Gunnel Edin.

Under träffen finns det en rad olika programpunkter inlagda för att alla kategorier ska kunna få ut något av det hela. Det handlar bland annat om att unga hundar ska få lära sig grunderna i lydnad.

Exempelvis att inte kasta sig över andra hundar och hoppa på människor som kommer och framför allt lära sig vem det är som bestämmer.

-Detta måste göras tidigt, en ung hund har lättast att lära sig och är dessutom mest mottaglig, poängterar Gunnel Edin.

Under veckan i Skräddartorp finns det en rad olika experter på plats, både sådana som är specialister på träning och psykologer. Allt för att hundägarna ska få hjälp med sina hundar.

Men dagarna i Skräddartorp är inte bara träning och övningar, det blir en hel del lek och badande också och kanske bara en skön stund med matte eller husse i gröngräset.

För den vanlige betraktare ser en schäfer ut som en schäfer, men kan vara allt från ljusbrun av mer traditionell modell till en som är kolsvart.

- Föräldrarna kan ha den vanliga färgen och så plötsligt får de en valp som är svart, då finns det kanske flera led tillbaka en som var svart.

Men det är inte nog med detta, det finns flera olika typer av schäfer. De som används som brukshundar är som regel lite kortare och kraftigare. De hundar som är rena utställningshundar är som regel mycket längre.

- När det handlar om hundar för utställning är den yttre formen det som är viktigast, vi som håller på med brukshundar prioriterar att hundarna är friska mentalt och fysiskt, berättar Gunnel Edin.

- Det är ett oerhört krävande jobb en brukshund gör och då är det viktigt att den är fysiskt och mentalt frisk, fortsätter Gunnel Edin.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons