Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktingar på besök från USA

Annons

Huvudpersoner där var en grupp ättlingar, bland annat barnbarn och barnbarnsbarn till Jakobs Karl Karlsson, som i midsommartid 1903 emigrerade till USA och bosatte sig på en ort väster om Minneapolis i Minnesota. Där gifte han sig med Clarissa, som härstammade från Dala-Järna.

Clarissa och Karl fick fyra flickor och sonen Lawrence. Den sistnämnde har med sin fru besökt Sverige flera gånger, men nu var det deras 60-åriga dotter Joey med maken Tony Walthall samt deras barn med respektive som kom på visit och träffade bland annat delar av Joon-, Bröms-, Sterner-, Carlsson- och Färdigssläkterna.

Till Sverige kom amerikanarna närmast från Paris.

I Stockholm guidades gruppen runt av Bo och Birger Sterner.

När deltagarna anlände till Leksand och möttes de vid Ströjavägen med amerikansk flagga av Arne Jones och Örjan Gunnarsson.

I Leksand besöktes naturligtvis Leksandsbröd och "Jakopesgården" i Mjälgen där anfadern Jakobs Karl växte upp.

Midsommarfirandet i Leksand fick gruppen också uppleva liksom ett besök på Sterners gård i Ljusbodarna varifrån Thore Sterner kan berätta en litet speciell anekdot.

- När Jakobs Karl 1903 skulle i väg till Amerika och hade fått sitt utflyttningsbetyg av prästen, skulle han naturligtvis säga adjö till sin mor som då vistades på fäbodstället i Ljusbodarna med sina djur. Karl fotvandrade dit från Mjälgen och träffade sin mor. Sen gick han hem igen. Efter avskedsfest och nattvila fortsatte han till stationen. När han kom dit stod hans varmt religiösa mor och väntade på honom med några nedskrivna avskedsord och verser, bland annat denna strof: "Farväl mitt barn, Gud lede dig den väg du har att vandra. Wi måste nu gå varsin stig och skiljas från varandra..."

Den 1903 utvandrade Carl kom under sina år också på hembesök några gånger, bland annat 1939 då en intressant släktbild togs.

NILS GUNNAR STORERKERS

Mer läsning

Annons