Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släkthistoria på skiva

Annons

Efter flera års arbete har släktforskarföreningen nu sammanställt en cd-rom med alla döda och vigda i Moras församling, från andra hälften av 1600-talet och fram till 1930. En cd-rom som föreningen tror kan vara till nytta, inte bara för släktforskare, utan för alla som sysslar med kultur- och hembygdshistoria.

Arbetet började på 1990-talet som ett projekt för att få ordning på bouppteckningar efter gamla Morabor.

- När vi hade fått in alla data från bouppteckningarna gick vi över på vigda, berättar Jojje Lintrup från släktforskarföreningen och som varit projektledare under de här åren.

Tillsammans gav detta 68 000 poster med 82 000 Morabor, allt samlat på en och samma cd-rom som nu finns för försäljning.

Från början arbetade en rad människor med projektet.

- Vi är nog ett 30-tal människor som varit inblandade, berättar Jojje Lintrup.

Lars Stjernlöf har gjort slutarbetet med att ta fram ett lämpligt dataprogram för att enkelt kunna använda och få fram uppgifterna på cd-rom skivan.

- På skivan kan man lätt ta fram historiska fakta som tillexempel barnadödligheten i olika byar ett visst årtal och då även se dödsorsaken, berättar Lars Stjernlöf.

Intresset har redan varit stort för skivan som sålt i ett femtiotal exemplar, de flesta till släktforskare.

Men trots att man nu färdigställt cd-rom skivan är arbetet med registreringen ännu långt ifrån avslutad.

- Nu har vi börjat registrera alla födda och när det är klart, troligtvis om några år, räknar vi med att ge ut en ny version av skivan, berättar Jojje Lintrup.

Planer finns även att en skiva kommer att ges ut över Orsa i framtiden.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons