Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slakteriet ska värma

Annons

Det nya slakteriet i Ickholmen är snart inflyttningsfärdigt. I slutet av juni räknar de ansvariga med att kunna dra i gång verksamheten. Planen är att slakta 200 nötdjur och 500 grisar i veckan - mer än en fördubbling mot i dag.

- Vi har medvetet anammat allt nytt inom slakt- och djurhållning. Miljö- och etik har satts främst när vi planerat slakteriet. Vi går efter krav-reglerna. Jag tycker nog att vi får ett av de modernaste slakterierna inom EU, säger Hellström.

Den omdebatterade elstötfösningen av slaktdjuren är bannlyst.

- Varje nötdjur får en egen box när de kommer hit. Vi söver grisarna med koldioxidgas innan avlivning, säger Hellström.

Som ett led i öppenheten har en särskild "insynsplats" för besökare byggts.

- Slakteriet ska alltid stå öppet för besökare. Från ett fönster in mot slakthallen kan arbetet i slakteriet följas, säger han.

Slakteribygget har kostat 40 miljoner och skapar åtta nya jobb, totalt 18. Nu planeras nästa satsning. För cirka 17 miljoner ska en biogasanläggning byggas i anslutning till gamla slakterihallen. Tanken är att slaktavfallet från det nya slakteriet ska matas in i ett slutet kretsloppssystem. Genom rötning ska biogas produceras. Gasen ska i sin tur driva slakteriet.

- Men det blir mer gas än vad slakteriet förbrukar. Genom att låta gasen driva en generator ska vi producera el. Den totala energin från det slutna kretsloppet motsvarar energiförbrukningen för 100 villor, säger Siljans charks vd Gunder Eriksson.

Ett annat huvudsyfte med satsningen är att eliminera slakteriets höga kostnader för att deponera slaktavfall.

- Slaktavfallskostnaden för oss i dag överskrider personalkostnaderna - cirka fem miljoner kronor. Med en biogasanläggning vänder vi en stor kostnad till en fördel. Det här är en viktig och angelägen satsning för oss, säger Jan Hellström.

Förutom ren energi blir restprodukten planteringsjord, varmvatten och gödselvätska. Biogas- och rötningsanläggningen beräknas stå klar 2005.

- Att ta reda på avfallet lokalt innebär också att miljövinsterna blir stora. Långväga transporter, motsvarande 2,5 varv runt jorden per år, försvinner, säger Gunder Eriksson.

- Och det kommer inte lukta från biogasanläggningen. Systemet är slutet. Det luktar faktiskt mer i dag än vad det kommer göra, säger Jan Hellström.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons