Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slakteri med ung profil

Annons

Nu är det Stefan, 23 år, som driver slakteriet.

- Ung och stark, skojar han.

Ken har hoppat av och Fredrik finns med som delägare.

Stefan arbetade på Kvicks slakteri före konkursen.

- Göte Nilsson lärde upp mig, berättar han. En grupp jordbrukare i Järna ville rädda slakteriet.

De fick tag på Ken Savefjord och Fredrik Hermansson som startade Dala Järna kött och chark. Stefan Bertils anställdes som slaktare. Strax före jul gick han in som tredjedels-ägare i slakteriet.

Ken som var slaktare och styckare tyckte att det var hårda arbetspass och högt tempo och så längtade han kanske tillbaka till Stockholm. Efter nyår meddelade han att han ville lämna slakteriet.

Stefan och Fredrik ville dock fortsätta så de delade på företaget. Nu sköter Stefan allt praktiskt arbete i Järna med några anställda. Fredrik som finns kvar i Stockholm sköter administrationen.

- Han kommer hit på helgerna och tar hand om papperen. Fredrik försöker också skaffa kunder i Stockholm så nu är det meningen att Stefan ska skicka iväg några provsändningar till Stockholmsrestauranger.

Hittills har Stefan och Henrik Gustafsson som också arbetar där mest slaktat och sålt hela kroppar till olika styckningsfirmor.

De har också slaktat och styckat en del åt bönder som vill ha tillbaks köttet. Dala Järna kött och chark har tillstånd att slakta 20 enheter i veckan.

- Vi klarar av ungefär 15 enheter nu men arbetar för att komma upp i full kvot, förklarar Stefan.

Kvicks slakteri hade en butik men Stefan har inte öppnat den.

- Jag vill se hur det går innan jag öppnar butiken. Nu ska jag börja sälja köttlådor till folk som beställer, dessutom säljer jag en hel del hundmat.

Stefan ser ljust på framtiden.

- Jag har bra kontakt med bönderna, det är roligt att hålla på och det känns som att det ska gå bra, säger han.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons