Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slakten i Idre nya sameby får kritik av Livsmedelsverket

Annons

Livsmedelsverkets Inspektion i Idre nya sameby resulterade i flera kritiska anmärkningar, och verket kräver nu åtgärder.

Hälsorisker förebyggs inte och systematiska brister finns dokumenterade sedan 1995, konstaterar Livsmedelsverket.

Den personliga hygienen klandras. Blodiga byxor och hjälmar hängde i slakthallen och i slussen. Det fanns synliga föroreningar i kylen. Vattenkontroll genomfördes inte som den skulle, vilket verket finner allvarligt. Vidare konstaterar man att långsiktiga och hållbara lösningar angående rengöring och kontroll av rengöringsresultat i slaktanläggningen saknas i dagsläget. Rutinerna är införda i egenkontrollprogrammet, men tillämpas inte. Mikrobiologiska undersökningar hade aldrig utförts. På sterilisatorerna fanns gammalt fasttorkat blod och renhår.

Syftet med egentillsynen ska vara både för att förebygga och att säkerställa redigheten, heter det i Livsmedelsverkets föreskrifter och allmänna råd och verket påtalar för Idre nya sameby.

"Ni är skyldig att följa livsmedelslagen och de föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen. Av detta följer att det åligger er att vi konstaterade avvikelser mot gällande lagstiftning åtgärda dessa".

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons