Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagskeppet Tirpitz på Nottjärnen

Annons

Det var modellbyggaren Bertil Lundin vid Vallvägen som presenterade sin senaste skapelse efter nio månaders arbete. Det tre meter långa och mycket detaljrika fartyget väckte stor beundran bland alla som fanns i närheten.

Lundin är ett välkänt namn i gemet och genom åren har han byggt det mesta i modellväg, bland annat en rad fina flygmaskiner som finns att skåda på motor- och nostalgimuseet i Grängesberg.

- Jag är medlem i Norbergs modellflygklubb och föreningen Ångans vänner, påminner Lundin medan han säkert manövrerar sin egen Tirpitz med manöverpanelen för radiostyrningen.

Hans modellbygge är mycket imponerande. Ingen detalj har lämnats därhän. Allt som en gång fanns på det jättelika krigsskeppet finns med på Lundins modell, från matroser och lejdare till sjöflygplan och kanonlavetter.

Det enda som saknas på modellen är hakkorsen på flaggorna och den stora svastika som var målad på fördäcket på det riktiga fartyget. Bara på ett av sjöflygplanen kan man skönja ett hakkors. Det är dock så illa litet att ingen betraktare borde behöva ta anstöt.

- Det är litet känsligt för det här med hets mot folkgrupp, konstaterar han lågmält.

Alla rörliga installationer kan manövreras från land. Vid eldgivning glimmar små lampor i mynningarna och inom kort ska ljuseffekterna också kompletteras med små rökpuffar.

Att Lundin valde att bygga just Tirpitz har sin förklaring. Han har nämligen ett speciellt förhållande till det fartyget.

- Jag var i Tromsö 1953 när de höll på att hugga upp vraket. De ville ju åt cromnickelstålet i den, berättar modellbyggaren som i ett senare skede kunde köpa sig en verktygssats tillverkad av stål från det kända fartyget.

Om det riktiga Tirpitz kan nämnas att hon var tyskarnas modernaste slagskepp och användes bland annat i jakten på de allierades fraktfartyg ute på Atlanten.

Hon utsattes för många brittiska flyganfall och den 12 november 1944 sänktes hon i Tromsöfjorden. Detta efter ett massivt anfall med ett 30-tal bombplan. Enligt historieskrivarna omkom över 1 000 tyska matroser.

Mer läsning

Annons