Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagrutan drog folk

Annons

- Det var överraskande många troende här. Så stor andel brukar det inte vara som tror på slagruta, säger fysikern John Vallin, som numera bor i Borlänge.

Som forskare grundar John Vallin sin skepsis till slagrutan på att det inte finns något vetenskapligt belägg att den verkligen skulle fungera.

- Tvärtom, de vetenskapliga undersökningar som gjorts om slagruta visar att slumpen fungerar precis lika bra. Resultaten vid riktiga undersökningar blir nämligen helt slumpmässiga, aldrig bättre än gissningar. Och att man påstår sig hitta vatten med slagruta är väl inte så konstigt. Det finns vatten nästan överallt, säger Vallin.

Vid hans föreläsning, som hölls i Malungs folkhögskola, fanns flera slagrutemän på plats. En av dem var Arne Groth, Ekshärad, som även håller kurser om slagruta.

I samband med Vallins föreläsning fick Groth tillfälle att demonstrera sin slagruta. Och visst såg det ut som att slagrutan gjorde utslag då han gick runt i föreläsningslokalen. Enligt Groth kände han så kallade curry-linjer, kraftfält som går i jordklotet.

Men Vallin var inte speciellt imponerad.

- Det handlar om vad den som håller i slagrutan tror och vill att den ska göra. Men ibland går det över styr och bland mer bisarra användningsområden som prövats är att norska armén använt slagruta för att leta efter lavinoffer, och amerikanska polisen har haft slagruta för att leta efter både narkotika och illegala invandrare. Det fungerar naturligtvis inte, säger John Vallin.

Vetenskapliga bevis eller ej, Malungsbon Ragnar Lyrberg berättade att han i sitt arbete använder slagruta för att lokalisera rörledningar och leta vatten, och att han träffar rätt nio gånger av tio.

- Det kan inte bara vara skrock, menade han.

Meningarna är som sagt delade, en del tror och andra tror inte. Vallin kunde i alla fall konstaterade att i hans gamla hembygd är slagrutetron ovanligt fast rotad.

- Att jag håller föreläsningar om det här beror på att jag som forskare vill säga ifrån mot sådan här påhittad vetenskap, som egentligen är rena vidskepelsen. På 2000 år har det inte kommit fram ett enda riktigt bevis för att slagrutan skulle fungera, säger John Vallin.

Vallin är född i Malung och bor numera i Borlänge. Under 25 år var han fysikforskare vid Chalmers i Göteborg. Numera är han pensionerad.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons