Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slaget om den svenska modellen

Annons

Många var vi inom socialdemokratin som höjde ögonbrynen och funderade på vad som tagit åt de så kallade nya moderaterna, när man i valrörelsen talade med förtjusning om facket och kollektivavtal.

Nu, någon månad efter valet kan vi föga förvånande konstatera att det enkom var tom retorik. Borgarna har redan börjat skramla på alla flanker för en fullskalig operation som på sikt syftar till att omintetgöra svensk fackföreningsrörelse, sänka lönerna för löntagarna samt cementera och vidga klyftorna i det svenska samhället.

Varför ska man annars sänka ersättningsnivåerna i a-kassan och samtidigt kraftigt öka avgiften dit? Naturligtvis med baktanken och förhoppningen om att det ska bli för dyrt för vanliga löntagare att behålla sitt medlemskap i både fackförening och a-kassa och när a-kassan blir obligatorisk är det inte svårt att räkna ut vilket medlemskap det är som först stryker på foten.

Ytterligare steg i att göra fackföreningsmedlemskapet dyrare är att avskaffa avdragsrätten för fackföreningsavgiften. Men tro inte att arbetsgivarna förlorar sin rätt att dra av medlemsavgiften till arbetsgivarorganisationer, man måste naturligtvis hålla moralen bland kärntroppen uppe!

Detta är bara en del av de förslag som lagts för att försämra villkoren för de svenska löntagarna. Trots att slaget om den svenska modellen endast befinner sig i början på första fasen så lovar vi att stå upp och kämpa till siste man för den och för de svenska löntagarnas rättigheter!

VIKTOR ZACKRISSON, FACKLIG LEDARE SSU DALARNA, MEDLEM HANDELSANSTÄLLDAS FÖRBUND

Mer läsning

Annons